Kunstwerken

Zonder titel

Zonder titel
Tom Claassen, Zonder titel (2000)
Kunst en Bedrijf-Gabi Prechtl, Zonder titel (2000)
Zonder titel
Tom Claassen,
Kunst en Bedrijf-Gabi Prechtl, Zonder titel (2000)
Wie over de A27 rijdt, moet niet opschrikken als hij ter hoogte van de A6 plotseling oog in oog staat met een kudde levensgrote olifanten. Het vijftal staat verdekt opgesteld tussen de fly-overs van het verkeersknooppunt. Sommige beesten hebben hun kont naar de voorbijrazende auto's gekeerd, terwijl anderen het verkeer nieuwsgierig in de gaten houden. Met hun ronde vormen zien ze er uit als goeiige lobbesen. Individuele kenmerken zoals ogen of slagtanden hebben de olifanten niet. Wel lopen er over hun lichamen een soort lasnaden, alsof de dieren zijn opgebouwd uit aan elkaar genaaide lappen, opgevuld met schuimvlokken. In werkelijkheid zijn ze gemaakt van keihard spuitbeton.
Tom Claassen (1964), de maker van de beelden, heeft Nederland de afgelopen jaren verrijkt met een ware dierentuin. Zijn paarden, honden, konijnen en eenden sieren talloze stadspleinen en parken. De reusachtige, zes meter hoge mus die Claassen op het dak van een huis in Utrecht plaatste, is wellicht zijn bekendste werk.
Alle dieren van Claassen worden gekenmerkt door een lieflijk, cartoonachtig uiterlijk met een hoge aaibaarheidsfactor. Tegelijkertijd zijn de beesten ook altijd een beetje zielig of eenzaam. De paarden laten hun hoofden hangen en de honden kijken de toeschouwer met droevige ogen aan. Hun kwetsbaarheid wordt nog eens benadrukt door het materiaal waarvan ze gemaakt zijn. Claassen werkt het liefst met vergankelijke materialen als rubber, gips of textiel. Sommige van zijn werken bestaan zelfs alleen tijdens de duur van een tentoonstelling. Gelukkig geldt dat niet voor de olifanten.
Bemiddelaarsrol
Kunst en Bedrijf