Kunstwerken

Vogelvlucht

Vogelvlucht
Harmen Liemburg, Vogelvlucht (2014)
Noordstation, Noord/Zuidlijn Amsterdam

Fotografie door: Alexandra Vocht

artvark projects, Vogelvlucht (2014)
Vogelvlucht
Harmen Liemburg, Vogelvlucht (2014)
Noordstation, Noord/Zuidlijn Amsterdam artvark projects, Vogelvlucht (2014)
Harmen Liemburg ontwierp voor het Noordstation een grafisch ontwerp dat in de keramische tegels van het perron wordt aangebracht. Zijn ontwerp is een verbeelding van 'die andere forenzen', en trekt een parallel tussen de toeristen, dagjesmensen en forenzen die gebruikmaken van het station en de vogels die langstrekken, heen en weer pendelen of nestelen in het waterland ten noorden van de stad. Hun perspectief is uitgangspunt voor een monumentale tekening van 130 meter lang en 7 meter breed, ingelegd in de perronvloer. Voor nieuwsgierige reizigers biedt een legenda toegang tot de rijke bronnen waar Liemburg voor zijn tekening uit put.

Het ontwerp laat reizigers de landschappelijke omgeving ervaren waarnaar dit station toegang biedt. Het kunstwerk maakt het station met de monumentale industriële kap aanraakbaar. Door de verschillende perspectieven en verhaallijnen en de heldere beeldtaal blijft het werk intrigerend. Er is telkens iets nieuws te ontdekken, zowel in de details als in het geheel.
Bemiddelaarsrol
- nauwe samenwerking met de kunstenaar, kunstcommissie, opdrachtgever en uitvoerders om de uiteindelijke schaal en vorm van het project vast te stellen
- technisch onderzoek: in beeld brengen van mogelijke materialisaties, technieken, toepassingen en leveranciers
- budgettering, planning, tests
- presentaties, visualisaties
- onderhandelingen betrokken partijen
- coördinatie fabricage tegels, oplevering en plaatsing kunstwerk, binnen budget en volgens planning
- doorlopende communicatie tussen partijen