Kunstwerken

Viervleugelpaviljoen

Viervleugelpaviljoen
Dré Wapenaar, Viervleugelpaviljoen (2004)
, Viervleugelpaviljoen (2004)
Viervleugelpaviljoen
Dré Wapenaar, Viervleugelpaviljoen (2004)
, Viervleugelpaviljoen (2004)
Dré Wapenaar heeft het Viervleugelpaviljoen speciaal ontworpen voor de muziek van componist Simeon ten Holt. Ten Holts composities hebben een sterke ruimtelijke werking en nodigen uit tot experiment, ze worden dan ook zowel in concertzalen als in parken en kerken gespeeld. In 2004 plaatste Theaterfestival Boulevard in ’s Hertogenbosch het mobiele Viervleugelpaviljoen in de Bossche Broek.
Dit was de eerste keer dat er een ruimte speciaal werd ontworpen voor zijn muziek. De kunstenaar combineerde verschillende elementen: de ruimtelijkheid van een Vredenburg met de openheid van een Vondelpark, de stilte van een kerk met de voortdurende drukte van een station. De tent is als het ware een sculpturale vertaling van de muziek van Ten Holt.
Tijdens concerten in de tent van Wapenaar kan het publiek zitten en staan, rondlopen, naar buiten, een drankje drinken en al die tijd is de muziek van Ten Holt te horen, zelfs tot in de toiletten. Naast dit dynamische karakter is ook de plaats van het publiek ten opzichte van de pianisten uitzonderlijk. De vleugels staan in de hoeken van het paviljoen en het publiek zit in het midden. De pianisten zien elkaars hoofd uitvergroot op ronde projectieschermen die boven de hoofden hangen, waardoor zij elkaar beter zien en met elkaar kunnen communiceren. Ook van buiten zijn deze projecties zichtbaar. Door de projecties is ook de emotie van de pianisten uitvergroot zichtbaar voor iedereen. De spanning van het stuk ontvouwt zich zo boven de hoofden van het publiek.
Bemiddelaarsrol
SKOR