Kunstwerken

To Noumenon

To Noumenon

, To Noumenon (1992)
Ter ere van het vijftigjarig bestaan van het Kröller-Müller Museum opende het museum in 1988 het beeldenbos, een uitbreiding van de beeldentuin en het beeldenpark. Dit gebied was bedoeld voor grootschalige en minder onderhoudsgevoelige projecten, en werd ingericht met beelden van ongeveer dertig kunstenaars. Een deel van deze sculpturen kwam tot stand via een door het museum verstrekte opdracht, waarbij er gevraagd werd een relatie te leggen tussen architectuur, natuur en beeldende kunst.
Ook Pjotr Müller kreeg de opdracht een sculptuur te maken voor de expositie in het beeldenbos. In een dennenbos realiseerde hij een imposant bouwwerk dat, geïnspireerd op religieuze architectuur, een tempel voorstelde. Met haar kruisvormige plattegrond en met in het centrum een open vierkant, was deze pagode volledig symmetrisch. De drie verdiepingen vormden een stapeling van bouwtypen: het onderste deel verwees naar de Villa Rotonda van Palladio, het middenstuk naar een kruiskerk, en het bovenste deel naar een huis annex toren. Verscholen tussen de bomen en opgetrokken uit sloophout van Douglasdennen ging de tempel op in haar omgeving, niet in het minst omdat de zuilelmenten bestonden uit onbewerkte boomstammen. Müller legde zo een harmonische relatie tussen architectuur en natuur, en het stukje bos kreeg een verstild en meditatief karakter.
Aanvankelijk bedoeld als tijdelijk project bleef het werk toch nog vijf jaar bestaan totdat het om veiligheidsredenen moest worden afgebroken.
Bemiddelaarsrol
SKOR