Kunstwerken

The Wall

The Wall
Philip Huyghe, The Wall (2012)
Edegem, België

Fotografie door: Philip Huyghe

M2uur bv, The Wall (2012)
The Wall
Philip Huyghe, The Wall (2012)
Edegem, België

Fotografie door: Marc de Roeck

M2uur bv, The Wall (2012)
Het Gemeenteplein in Edegem was een weinig aantrekkelijk plein. Reden voor de Belgische gemeente om actie te ondernemen. Het door Vectris gemaakte plan creëert de gewenste samenhang in de bebouwing en geeft een impuls aan de openbare ruimte. Ook is een kunstinvulling voor de blinde gevel naast het Gemeentehuis in het plan voorgesteld.

Beeldend kunstenaar Philip Huyghe nam M2uur bv in de arm voor de realisatie van het 150 m2 grote werk. Allereerst werden de opties voor materialen beoordeeld. Gesublimeerd aluminium bleek te voldoen aan alle gestelde technische en esthetische eisen. In het productieproces is de afbeelding door middel van een sublimatietechniek overgezet op een coating op aluminium platen. Onder druk en verhitting zijn de inktdeeltjes geïntegreerd in de toplaag, die werd afgewerkt met een kras- en kleurvaste coating. Vervolgens zijn de ruim 70 platen verwerkt tot zeer degelijke, maar uiterst hanteerbare sandwichpanelen.
Bemiddelaarsrol
De panelen zijn middels blinde bevestiging op de gevel aangebracht. Vervolgens zijn vier verlichte cassettes op de panelen gemonteerd. M2uur bv leverde hiervoor het dubbele glas met daartussen glasheldere, eveneens gesublimeerde prints.

Het ontwerp van Huyghe verbeeldt een berkenbos, waarin foto's zijn verwerkt van de maker en zijn moeder in komische, ironische en dan weer melancholische situaties. Rustiek van een afstand en uitnodigend tot een uitgebreide beschouwing van nabij. De combinatie van het bijzondere werk en de innoverende technieken vormt de spreekwoordelijke kers op de taart van het Edegemse Gemeenteplein.