Kunstwerken

The Receptor

The Receptor
Roosje Klap, Kaleb de Groot, The Recepter (2011)
Ella Derksen, The Receptor (2011)
Over de militaire basis Soesterberg doen veel spannende verhalen de ronde. De onderlinge relaties tussen militairen, personeel en omwonenden spreken tot op de dag van vandaag tot de verbeelding. Doordat de basis veertig jaar lang ontoegankelijk is geweest voor de buitenwereld, kleven er vele mysteries aan dit terrein. Maar wat is van deze geluiden waar?
‘The Receptor’ is een krant van grafisch ontwerper Roosje Klap en beeldend kunstenaar Kaleb de Groot, die de feiten en mythes rondom de vliegbasis ontrafelt.
Het nieuws dat The Receptor bracht, balanceerde op het randje van echt en onecht. Een voorbeeld is het portret van de Amerikaanse sergeant-majoor Danny ‘Bare Hands’ Obermayer. Hij hield zich ruim vijftien jaar schuil op het terrein, in de veronderstelling dat de Koude Oorlog nog niet voorbij was. Of het verhaal over de actrice Jayne Mansfield, die in het diepste geheim de legerbasis bezocht. Het is aan de lezer om uit te maken waar de historische feiten beginnen en de fantastische verzinsels eindigen.
Bemiddelaarsrol
SKOR