Kunstwerken

Second Thought

Second Thought
Giny Vos, Second Thought (2008)
Stationsplein, Groningen

Fotografie door: Harry Fierkens

Ankie Boomstra, Second Thought (2008)
Second Thought
Giny Vos, Second Thought (2008)
Stationsplein, Groningen

Fotografie door: Harry Fierkens

Ankie Boomstra, Second Thought (2008)
Boven de rotonde in de fietsenstalling, in een drukte van komende en gaande reizigers, hangt een sneeuwhuis omgekeerd aan het plafond van het Stadsbalkon. In de bol zitten 11 plexiglazen platen waarvan de contouren lijken op die van het centrale hoofdstation. De toepassing van nieuwe media in de vorm van computergestuurde LED-verlichting zorgt voor een spel van licht en donker in de bol; zo nu en dan verandert de weergave van het station in een schaduw van zichzelf.

Kunstenaar Giny Vos vertelde over haar eerste bezoek aan de fietsenstalling: 'Mijn aandacht werd vooral getrokken door de grote ronde gaten in het dak. Ze geven allemaal een ander beeld van het station boven de grond, maar vaak vanuit een vreemd perspectief.'

Vos werd gegrepen door het contrast en geschil dat het Stadsbalkon en het hoofdstation met elkaar lijken te hebben. Aan de ene kant geeft het moderne plein het monumentale station nieuwe allure, maar het onttrekt ook een deel van het station aan het zicht. Met 'Second Thought' spiegelt Vos het station als het ware van boven naar beneden en verbindt zo ook onder de grond de twee bouwwerken.
Bemiddelaarsrol
Namens CBK Groningen was Ankie Boomstra opdrachtgever van deze kunstopdracht. Werkzaamheden: formuleren opdracht, selecteren kunstenaar, begeleiden uitvoering, tot en met onthulling kunstwerk.