Kunstwerken

Power Toilets

Power Toilets
SUPERFLEX, Power Toilets (2010)
, Power Toilets (2010)
Power Toilets
SUPERFLEX, Power Toilets (2010)
, Power Toilets (2010)
Het Deense kunstcollectief SUPERFLEX maakte in samenwerking met NEZU AYMO architects een exacte kopie van de toiletten van de veiligheidsraad van de Verenigde Naties in New York, met als titel ‘Power Toilets’. De buitenkant heeft een strakke, onopvallende vorm, maar het interieur van de toiletten lijkt in zijn geheel overgeplaatst te zijn naar dit Noord-Hollandse nieuwbouwgebied.
Gebaseerd op foto’s die in het geheim zijn gemaakt door een oud-VN medewerker, is het interieur tot in alle details identiek aan de sanitaire voorzieningen van één van de meest beveiligde gebouwen ter wereld. Badgasten en recreanten van het Park van Luna kunnen vrijelijk gebruikmaken van dezelfde toiletfaciliteiten als de machtigste wereldleiders. De plaatsing van de Power Toilets in Heerhugowaard, aan de rand van een nieuwbouwwijk, een plek die zijn identiteit nog zal moeten vormen, ligt voor SUPERFLEX voor de hand. De ironie en symbolische waarde die schuilt in het kopiëren van de toiletten van de VN Veiligheidsraad - het symbool van de Westerse vrijheidsdroom - past naadloos in het werk van SUPERFLEX.
SUPERFLEX werkt sinds 1993 aan een serie van projecten gerelateerd aan economische krachten, democratische productievoorwaarden en zelfregulering. Gebruikmakend van de mogelijkheden die de kunstwereld hen biedt, levert SUPERFLEX kritiek op vastgeroeste machtsverhoudingen en maatschappelijke misstanden.
Bemiddelaarsrol
SKOR