Kunstwerken

Observatorium

Observatorium
Robert Morris, Observatorium (1997)
, Observatorium (1977)
In 1971 werd Robert Morris gevraagd een kunstwerk te maken voor ‘Sonsbeek buiten de Perken’. Op een terrein in Santpoort-Velzen liet de kunstenaar zijn ‘Observatorium’ bouwen, een landschapskunstwerk dat uit twee concentrische aarden dammen bestond en als een ruimtelijke kalender functioneerde. Geïnspireerd op neolithische complexen als Stonehenge markeerde het ‘Observatorium’ het begin van de jaargetijden. Hoewel het kunstwerk veel waardering kreeg, werd het na afloop van de tentoonstelling onmiddellijk weer afgebroken. Zes jaar later kreeg Morris een nieuwe kans toen de Provincie Flevoland een kavel tussen Lelystad en Swifterband beschikbaar stelde, waar het nieuwe ‘Observatorium’ werd opgeleverd.
Bezoekers kunnen het ‘Observatorium’ betreden door een tentvormig houten poortje in de buitenste ring en een vierkante doorgang in de binnenste. Het centrum van het kunstwerk bestaat uit een soort arena die aan de binnenzijde bekleed is met houten planken. In de houten wand zijn drie smalle poorten uitgespaard die richting het oosten wijzen. Wie op de steen in het midden van de arena gaat staan en door de poortjes kijkt, heeft uitzicht op de buitenste dam, waarop drie wigvormige sculpturen van steen en staal zijn geplaatst. Vier keer per jaar kun je hier het eerste zonlicht precies door de vizieren zien schijnen. Het middelste vizier vangt de zonsopgang op de momenten in het jaar dat de dag en nacht even lang duren (21 maart en 21 september), terwijl de linker- en rechterpoort respectievelijk de langste dag (21 juni) en de kortste dag (21 december) in kaart brengen.
Bemiddelaarsrol
-