Kunstwerken

Observatorium Nieuw-Terbregge

Observatorium Nieuw-Terbregge
Geert van de Camp, Ruud Reutelingsperger, Andre Dekker, Observatorium Nieuw-Terbregge (2001)
, Observatorium Nieuw-Terbregge (2001)
Observatorium Nieuw-Terbregge
Geert van de Camp, Ruud Reutelingsperger, Andre Dekker, Observatorium Nieuw-Terbregge (2001)
, Observatorium Nieuw-Terbregge (2001)
De kunstenaars Geert van de Camp, Ruud Reutelingsperger en Andre Dekker werken sinds 1995 samen in de kunstenaarsgroep Het Observatorium. Naar aanleiding van een project in de Hoeksche Waard, waar zij een houten verblijfsruimte maakten in het landschap en zo mensen de mogelijkheid boden zich een etmaal af te zonderen, nodigde projectontwikkelaar en opdrachtgever Proper Stok Woningen BV de kunstenaarsgroep uit een soortgelijk project uit te voeren in de binnenstedelijke Vinex-wijk Nieuw Terbregge.
Het observatorium markeert de oplevering van de eerste fase van deze wijk, maar de plek die de kunstenaars ervoor uitkozen is in tegenstelling tot het groengebied in de Hoeksche Waard verre van rustgevend. Tussen de wijk en de A20 ligt op het dijklichaam een uit vangrails opgebouwd paviljoen (het observatorium) met een langwerpig vooruitstekend platform. Het dijklichaam functioneert als geluidswal, als opslagplaats voor vervuilde grond en als stadspark. Het paviljoen bevindt zich in een ommuurde binnentuin van hergebruikte stukken asfalt. Het thema mag duidelijk zijn: je komt hier niet voor de stilte maar om te kijken. Wie over de geluidswal, die in gebruik is als wandelroute, naar het observatorium loopt wordt een uitzicht geboden op de snelweg, de romantisch vormgegeven woonwijk, industriegebouwen en in de verte de skyline van Rotterdam.
Bemiddelaarsrol
-