Kunstwerken

Muizengaatje Restruimte A-20 en verder

Muizengaatje Restruimte A-20 en verder
Q.S. Serafijn, Hans Snoek, Jeroen van Westen, Muizengaatje Restruimte A-20 en verder (2010)
Kruising Bergweg emt A-20 nabij NS station Noord Rotterdam Maarten van Wesemael Urban Curator/Organisator, Muizengaatje Restruimte A-20 en verder (2000)
Het Muizengaatje is een restruimte onder de A-20 nabij NS station Noord. Voor dit gebied was een ontwerp gemaakt voor een spaarbeken voor (tijdelijk) rioolwater. Een team van kunstenaars en een organisator maakte hier een alternatief ontwerp voor, omdat de lokale politiek en gemeenschap niet tevreden was over het ontwerp van de dienst stedenbouw dat het spaarbekken achterin het gebied wegstopte en onttrok aan het oog met hoge stalen schermen. Het team haalde het bekken naar voren en maakte haar functie en werking leesbaar en inzichtelijk tevens voegde zij een rietfiltersysteem toe en voegde verlichting toe om het viaduct aan te lichten.
Bemiddelaarsrol
De Deelgemeente Noord vroeg het Centrum Beeldende Kunst om advies over het ontwerp voor het spaarbekken waar zij ontevreden over waren en 'of kunst hier iets aan kon doen'. Het Centrum Beelden Kunst vroeg mij 'iets te verzinnen'. Ik analyseerde de situatie, omgeving, ontwerp en de opgave en de potentie van het gebied en de opdracht. Ik selecteerde een aantal kunstenaars en formuleerde de opgaven. Ik stelde een team van kunstenaars samen waarvan ik de coordinatie op mij nam en deel van maakte, zodat ik gedurende het proces de opdracht als maar kon bij sturen.