Kunstwerken

Landingsbaan voor Buitenaardse Culturen

Landingsbaan voor Buitenaardse Culturen
Martin Riebeek, Landingsbaan voor Buitenaardse Culturen (2003)
, Landingsbaan voor Buitenaardse Culturen (2003)
Vroeger leefde de hoop dat wezens als de verschrikkelijke sneeuwman Yeti en het monster van Loch Ness daadwerkelijk bestonden. Men sprak toen regelmatig over het mysterie van de Bermudadriehoek, het gebied waarin zo’n duizend boten en vliegtuigen op onverklaarbare wijze verdwenen. Dit soort verhalen uit het rijk der fabelen leveren de meest fantastische veronderstellingen op.
Martin Riebeek (1957) speelt op humoristische wijze in op dit fenomeen. Hij heeft de verbindingsweg tussen de Rondweg van Houten en de rijksweg A27 omgebouwd tot een landingsbaan voor buitenaardse wezens. Op de westelijke rotonde staat, zoals het een goed vliegveld betaamt, een controletoren. Aan de overzijde, op de oostelijke rotonde ligt een platform. Op de rotonde staat een grote ‘U’, want, zegt de kunstenaar, men kan een onbekende niet onfatsoenlijk behandelen. Om ongelukken te voorkomen gebruikt Riebeek een lichtsein. Violet licht geeft aan dat het te landen ruimteschip even dient te wachten. Wit licht geeft aan dat de landing kan worden ingezet.
Volgens de kunstenaar, biedt hij de mensen hoop. Vanaf nu zullen de bewoners van Houten hopen dat hier ooit een vliegende schotel zal landen. Ettelijke jaren geleden raakte het in zwang om de loze ruimte in rotondes als podium voor kunst te gebruiken. Monumentale beelden van olifanten, abstracte vormen en gigantische steenformaties werden ter verfraaiing binnen de cirkel geplaatst. De landingsbaan voor buitenlandse culturen bewijst dat het mogelijk is om deze verlaten en geïsoleerde verkeerspleinen tot meer dan non-space te transformeren.
Bemiddelaarsrol
CBK Utrecht