Kunstwerken

Koeien Denken Heel Diep Na

Koeien Denken Heel Diep Na
Hans van Houwelingen, Koeien Denken heel Diep na (1994)
, Koeien Denken Heel Diep Na (1994)
Ter gelegenheid van de opening van de verbouwde Prekerspoort, waaraan Theater Artemis is gevestigd, kreeg Hans van Houwelingen de opdracht om de entree van het theater een eigen gezicht te geven. Hij zorgde ervoor dat zowel het pand als het steegje een theatrale, vervreemdende sfeer heeft gekregen.
Wat het meest opvalt zijn de twee bronzen jachthonden tegen de gevel. Zij kunnen opgevat worden als verwijzingen naar de jachtgodin Artemis, maar het kunnen ook gewoon waakhonden zijn. Ook is er met de poort waartegen ze bevestigd zijn iets raars aan de hand. Het is een herhaling van de toegangspoort van Artemis, een poort op een poort die nergens toe leidt. Het werk roept veel vragen op. Alleen al de titel is een raadsel waar je eindeloos over kunt nadenken.
In de folder die tijdens de onthulling werd uitgegeven schreef Van Houwelingen een tekst, die begint met: ‘Kijk, riep het kind, kijk! Mevrouw en Meneer keken op, maar wisten niet waarheen ze moesten kijken. Er is nog niets te zien, kind, zei Mevrouw. Achter de deur gaat alles beginnen, vulde Meneer aan. Maar het kind hield stil en keek omhoog. Doorlopen, zei Meneer en Mevrouw vond hetzelfde. Er staat een deur op de deur, riep het kind. Toen zagen Meneer en Mevrouw het ook, ze stonden stil en dachten na. Waarom staat er een deur op een deur? Vroeg het kind. Meneer begon te kuchen en Mevrouw begon te zweten. Maar toen vond Meneer een antwoord en hij zei: het is kunst.’
Bemiddelaarsrol
-