Kunstwerken

Footprint

Footprint
Harald Vlugt, Footprint, (2016)
Halve Zolenpad, Raamsdonk

Fotografie door: Robbert Jan Blekemolen

ARTVENTURES, Footprint (2016)
Als onderdeel van de Halve Zolenpad –kunstroute is het sculptuur “Footprint” van beeldend kunstenaar Harald Vlugt geplaatst langs de route, net buiten het dorp Raamsdonk. Vlugt heeft voor beide kanten van het fietspad een sculptuur ontworpen dat speelt met, en eer doet aan het rijke verleden van de voormalige industriële treinspoor-route; het Halve Zolenpad.

De twee spiegelbeeldige sculpturen staan links en rechts van het fietspad op een iets hoger gelegen deel en vormen zo een poort voor Raamsdonk. De naar elkaar gekeerde zoolvormen zijn op grote afstand en vanuit alle windrichtingen te zien.

Het gebruikte materiaal, geërodeerde Corten staal, verwijst naar de spoorrails waarover het materiaal voor de schoenenindustrie aan en af werd gevoerd.
Bijzonder voor het ontstaan van dit kunstwerk is de vermenging van de handmatige werkwijze van Harald Vlugt en het computer gestuurd snijden van de zware stalen vormen. Uitgangspunt was het behoud van de ´hand´ van de kunstenaar in het eindresultaat. Vlugt vervaardigde handmatig een collage (zijn specialiteit), via digitale fotografie zijn deze ‘vertaald’ naar autocad om hiermee de CNC snijmachine aan te sturen.
Het aldus ontstane ‘bouwpakket’ is door het las- en constructiebedrijf afgewerkt met geheel doorlopende lasnaden. Het eindresultaat, met de op termijn gevormde roesthuid van het corten staal, is een mooie uniforme en tijdbestendige sculptuur.
Bemiddelaarsrol
De kunstwerken zijn, onder regie van Robbert Jan Blekemolen, vervaardigd door bedrijven uit de regio. Dit heeft geresulteerd in een uiterst plezierige samenwerking en een bijzonder kunstwerk.

https://blekemolen.wordpress.com/2016/07/13/footprint/