Kunstwerken

Fietstunnel Rivierenwijk

Fietstunnel Rivierenwijk
Stefan Venbroek, Fietstunnel Rivierenwijk (2014)
Deventer

Fotografie door: Stefan Venbroek

M2uur bv, Fietstunnel Rivierenwijk (2014)
Fietstunnel Rivierenwijk
Stefan Venbroek, Fietstunnel Rivierenwijk (2014)
Deventer

Fotografie door: Stefan Venbroek

M2uur bv, Fietstunnel Rivierenwijk (2014)
De afgelopen jaren is de Deventer Rivierenwijk op grootschalige wijze gerenoveerd. Met de bouw van een fietstunnel zijn de grootste fysieke ingrepen tot een eind gekomen. Om dit luister bij te zetten schreef de Gemeente Deventer een opdracht uit voor kunstwerken in de tunnel en een nabijgelegen viaduct.

Stefan Venbroek werd op voorspraak van de bewoners de opdracht gegund. Hij vervatte de buurt in zijn kenmerkende stijl: foto’s, tekeningen en schilderwerken werden samengevoegd tot kleurrijke en fantasievolle ontwerpen. Venbroek droeg M2uur bv aan voor de realisatie van zijn ontwerpen op duurzame dragers.
Bemiddelaarsrol
Na technische opmaak zijn de bestanden full-colour geprint op 4 mm dikke aluminium composietpanelen. De prints zijn afgewerkt met de innovatieve coating van Qpanel. De coatings zijn kleur-, kras- en weerbestendig. Graffiti kan makkelijk verwijderd worden en de coating heeft een zelfherstellend vermogen.

In de tunnel zijn door M2uur bv eerst achterconstructies uit aluminium kokerprofielen aangebracht. Daarop zijn de panelen met tape en lijmsysteem blind bevestigd. Op de geluidsschermen zijn de panelen rechtstreeks verlijmd.

De kunstwerken van Stefan Venbroek zijn van en voor de Rivierenwijk gemaakt. Ze vormen een doorkijk op het leven van de bewoners, de natuur en de gebouwde omgeving. De vrolijke ontwerpen maken de tunnel en het viaduct vriendelijker en veiliger. In combinatie met de hoogwaardige en duurzame uitvoering is de kunst nog lange tijd een aanwinst voor de wijk.