Kunstwerken

Eline Vere

Eline Vere
Thom Puckey, Eline Vere (2012)
Spui/Grote Marktstraat, Den Haag Stroom Den Haag, Eline Vere (2012)
De door Thom Puckey gemaakte sculptuur is een eigentijdse versie van Eline Vere. Eline Vere is de tragische hoofdpersoon uit de gelijknamige roman van de negentiende eeuwse Haagse schrijver Louis Couperus. Het beeld is onderdeel van de beeldengalerij van P. Struyken in de openbare ruimte in Den Haag. Puckey kreeg van P. Struycken expliciet de opdracht een Haagse held te verbeelden. Hij koos er expliciet niet voor een eigentijdse held ter inspiratie te nemen. De sculptuur verbeeldt de sterfscène van Eline Vere, waarin zij, in een vlaag van waanzin, voorgoed inslaapt door een overdosis slaapmiddelen in te nemen.

Op de gegeven sokkel heeft Puckey een ouderwetse beeldhouwersbok geplaatst, als overgang tussen sokkel en beeld. Deze beeldhouwersbok lijkt te refereren aan Puckeys abstracte beelden uit de jaren tachtig. In contract lijkt het beeld van Eline Vere op zijn recente sculpturen van vrouwelijk naakt met messen en pistolen uitgevoerd in marmer.
Bemiddelaarsrol
De Beeldengalerij van P. Struycken vormt al meer dan twintig jaar een dwarsdoorsnede van de Nederlandse beeldhouwkunst in het hart van Den Haag. Op het kruispunt van de Grote Marktstraat en het Spui staat om de 25 meter een beeld op een ovalen sokkel. Er zijn 40 sokkels. De beelden wisselen in de loop van de tijd steeds van plaats
In 2011 heeft Andre Kruysen, in opdracht van Stroom Den Haag, het conservatorschap van de beeldengalerij van Struycken overgenomen.

Bron: http://www.stroom.nl/paginas/pagina.php?pa_id=5357440