Kunstwerken

De voorrangskoepel

De voorrangskoepel
Helmut Dick, De voorrangskoepel (2012)
Zuidersingel 3, Leeuwarden

Fotografie door: Helmut Dick

Met dank aan: De Mannen van Staal

Studio Vonk, De voorrangskoepel (2012)
De voorrangskoepel
Helmut Dick, De voorrangskoepel (2012)
Leeuwarden, Zuidersingel 3

Fotografie door: Helmut Dick

Met dank aan: De Mannen van Staal

Studio Vonk, De voorrangskoepel (2012)
De voorrangskoepel is een installatie op het dak van het Middelzeehuys. Het gebouw huisvest de regionale onderdelen van Rijkswaterstaat en Dienst Landelijk gebied. Deze organisaties zijn vooral bezig met de aanleg en onderhoud van snelwegen en de samenhang en ontwikkeling van het landelijk gebied in Nederland.

De installatie bestaat uit een ronde 8 ton zware koepel met een diameter van circa 11 meter en een hoogte van 6 meter, en is bekleed met 250 voorrangsborden. De kunstenaar Helmut Dick zegt over zijn ontwerp het volgende: ‘De koepel verbindt zich met zijn abstracte vormentaal zeer goed met de functionalistische jaren tachtig stijl van het Middelzeehuys. Door de uitgangspunten van het werk, de Zuidersingel - waar het Middelzeehuys aan is gelegen - als voorrangsweg, de daarbij behorende verkeersborden en de speelse omgang met de uitstraling van een koepel als aanduiding van een (leidinggevende) autoriteit functioneert het werk op meerdere niveaus.’ De opdracht aan Helmut Dick was om een eigenzinnig kunstwerk te creëren dat duidelijk met zijn locatie zou zijn verweven.
Bemiddelaarsrol
De bemiddelaarsrol omvatte de conceptontwikkeling, de kunstenaarsselectie, de opdrachtformulering, de projectbegeleiding van de opdrachtverstrekking tot en met de oplevering, het zorgdragen voor een goede samenwerking tussen alle betrokken partijen en de interne en externe communicatie over het project.