Kunstwerken

De laatste traan van de De Meer

De laatste traan van de De Meer
Harald Vlugt , David Mach, De laatste traan van de De Meer, (2002)
Park de Meer, Watergraafsmeer, Amsterdam ARTVENTURES, De laatste traan van de De Meer (2002)
Nieuwbouwwijk Park de Meer verrees waar eens het vroegere Ajaxstadion De Meer stond. Nu biedt deze groene polder plaats aan honderden koopwoningen en sociale huurwoningen, maar de geschiedenis van deze 'heilige grond' werd recht gedaan door Harald Vlugt (1957) en de Engelse David Mach (1956). Zij realiseerden in 2002 een omvangrijk project in de openbare ruimte van Amsterdam.

De voormalige middenstip van het stadion vormt het hart van De Meer op de Esplanade. Het kunstenaarsduo tuigde drie keramische reliëfsculpturen van 35 meter hoog op met originele ornamenten van het Ajaxstadion. Negen pilaren werden geïntegreerd in drie flatgebouwen van tien verdiepingen hoog en zes kleurrijke tegeltableaus fungeren als straatnaambord. De duizenden tegeltjes werden vervaardigd door Koninklijke Tichelaar in Makkum. De tableaus roepen triomfen in herinnering die Ajax behaalde in het buitenland: straatnamen als Wembleylaan, Bernabeuhof en Delle Alpihof verwijzen naar stadions waar de Amsterdamse voetbalclub ooit furore maakte. In de afbeeldingen zijn data en einduitslagen van wedstrijden verwerkt, en de kleuren van de tegenpartij. Ook de strijd die de Watergraafsmeer won van het wassende water is zichtbaar gemaakt. Op de flatgebouwen is het NAP gemarkeerd in helblauwe lijnen die voorzien werden van een verticale rood-wit geblokte baan, getooid met memorabilia uit het oude stadion. Verkeerspaaltjes en de borden met de vakaanduidingen kregen er een plaats.
Bemiddelaarsrol
Begeleiding kunstenaars inzake beeldvorming, volledig projectmanagement inclusief financiën, intermediair tussen projectontwikkelaar/bouwbedrijven en kunstenaars, ontwikkeling keramische (druk)techniek, uitvoering kunstwerken op locatie,