Kunstwerken

Calimero

Calimero
David Bade, 2013
Spui, Den Haag

Fotografie door: David Bade

Stroom Den Haag, Calimero (2013)
Dit zwarte kippenkuiken met een halve eierschaal op zijn kop werd begin jaren zestig een tekenfilm hit. Geboren in een nest met allemaal gele en grotere broertjes en zusjes piepte hij regelmatig dat het niet eerlijk was. David Bade (1970) verwijst met twee op elkaar staande figuren in trainingspak met een Calimero-helmop naar de tendens dat steeds meer mensen in onze samenleving zichzelf een passieve slachtofferrol aanmeten. Volgens Bade lijdt ook zijn geboorte-eiland Curaçao aan het Calimero-syndroom.

Zelf is Bade één en al activiteit. Als kunstenaar, maar ook als mede-oprichter van Instituto Buena Bista (IBB), een platform voor hedendaagse kunst en educatie op Curaçao. Als 23 jarige won Bade de Prix de Rome voor tekenen. Een jaar later had hij zijn eerste solo in het Stedelijk Museum in Amsterdam. Sindsdien reist hij met zijn rauwe, humoristische en tegelijkertijd kritische tekeningen, sculpturen en installaties de hele wereld over. Gewone dagelijkse dingen vormen vaak de aanleiding. Vakkenvullers in de supermarkt bijvoorbeeld roepen bij hem associaties op met zijn vak als kunstschilder (vlakkenvuller). Dit soort gedachten en aanleidingen plaatst hij het liefst naast elkaar op één doek of hij voegt ze samen met sculpturen tot een installatie.

Bron: http://www.stroom.nl/nl/kor/project.php?pr_id=1193917
Bemiddelaarsrol
In 2011 heeft Andre Kruysen, in opdracht van Stroom Den Haag, het conservatorschap van de galerij van Struycken overgenomen.