Kunstwerken

Birdie Birdie

Birdie Birdie
Elspeth Diederix, Birdie Birdie (2008)
Station Amsterdam Zuid-WTC

Fotografie door: M2uur bv

M2uur bv, Birdie Birdie (2008)
Birdie Birdie
Elspeth Diederix, Birdie Birdie (2008)
Station Amsterdam Zuid-WTC

Fotografie door: M2uur bv

M2uur bv, Birdie Birdie (2008)
Station Amsterdam Zuid-WTC dissoneert met de allure van het Zuidplein, het zakelijk hart van de hoofdstad. Spoorwegbeheerder ProRail besloot daarom de stationsomgeving een kwaliteitsimpuls te geven. Onderdeel hierin is een glazen scherm aan de noordzijde van het station dat een visueel rustiger beeld schept rond de entree en tevens dienst doet als geluidsscherm.

M2uur BV werd door ProRail uitgenodigd een voorstel te maken voor een creatieve invulling op dit scherm. Kunstenares en fotografe Elspeth Diederix werd door M2uur BV benaderd om een schetsontwerp te maken. De eerste impressies in combinatie met het technische plan voor realisatie leidden tot de opdracht.

Diederix wilde een interessant contrast scheppen tussen de bedrijvigheid op het Zuidplein en een rustig, transparant ontwerp. Hiervoor bouwde zij op schaal een decor op uit natuurlijke materialen en transparante modellen van gegoten kunststof. Middels fotografie werd het decor vervolgens gedigitaliseerd.
Bemiddelaarsrol
In de studio van M2uur BV zijn de fotografische bestanden samengesmolten tot één beeld. Na retouche, proefprints en kleurcorrecties is het definitieve beeld verdeeld over de circa tachtig panelen waaruit het scherm is opgebouwd. De delen zijn full-colour geprint op een transparant, zelfklevend vinyl en beschermd met een satijnlaminaat.

In de werkplaats van BRS Staalwerken zijn de tachtig folies op de glaspanelen aangebracht en door BRS in de stalen constructie geplaatst. Het enorme werk speelt een zeer opvallende rol in de kwaliteitsimpuls die aan de omgeving is gegeven. Rustig en transparant, maar ook intrigerend, vrolijk en kleurrijk geeft het de bezoekers van het Zuidplein elke dag weer iets verrassends om naar te kijken.