Kunstwerken

Bigger Bang

Bigger Bang
Esther Tielemans, Bigger Bang (2010)
Laan op Zuid 391, Rotterdam

Fotografie door: Peter Cox

Studio Vonk, Bigger Bang (2010)
Bigger Bang
Esther Tielemans, Bigger Bang (2010)
Laan op Zuid 391, Rotterdam

Fotografie door: Peter Cox

Studio Vonk, Bigger Bang (2010)
Esther Tielemans maakte voor de Rotterdamse huisvesting van de FIOD (Fiscale Inlichtingen- en opsporingsdienst) en de Douane een monumentale installatie van monochrome panelen. De kijker ziet het explosieve werk bij binnenkomst in het entreegebied. In de liftgangen komt het werk terug op de kopse muren. Op de tweede verdieping refereert de samenstelling van panelen nog sterk aan het werk in de entree, maar hoe hoger in het gebouw hoe minimaler de compositie. Op de bovenste verdieping rest slechts nog een rood paneel op een zwarte muur. De gezamenlijke verwondering over de druppels verf op de zijkanten van de panelen - een signatuur van Tielemans - beslechte de grens tussen de werknemers van de FIOD en Douane.
Bemiddelaarsrol
De bemiddelaarsrol omvatte de conceptontwikkeling, de kunstenaarsselectie, de opdrachtformulering, de projectbegeleiding van opdrachtverstrekking tot en met de oplevering en het zorgdragen voor een goede samenwerking tussen alle partijen.

In de kunstcommissie waren twee onderdelen (FIOD en Douane) van de Belastingdienst met verschillende bedrijfsculturen vertegenwoordigd met ieder eigen uitgangspunten voor de kunstopdracht. Het samenbrengen van deze uitgangspunten en een kunstenaar kiezen die beide bedrijfsculturen kon verbeelden was in dit project een belangrijke fase.