Kunstwerken

Big Funnelman

Big Funnelman
Atelier van Lieshout, Big Funnelman, 2004
, Big Funnelman (2004)
Big Funnelman
Atelier van Lieshout, Big Funnelman, schetsontwerp (2004)
, Big Funnelman (2004)
‘Big Funnelman’ heet de rode figuur die sinds 2004 langs de A27 bij Breda enigszins ongemakkelijk op een trap van stenen en gras ligt. Hij doet denken aan een gans die wordt volgestouwd met maïs opdat hij een zo groot mogelijke lever ontwikkelt. De figuur heeft een trechter in zijn mond, en hij lijkt willoos achterover te leunen, de armen gespreid. Het is een product van Atelier van Lieshout (AVL), dat in 1995 werd opgezet door kunstenaar Joep van Lieshout.
‘Big Funnelman’ behoort tot de serie beelden die Atelier van Lieshout door de jaren heen realiseerde. Die behelst menselijke figuren van kleurrijk polyester in allerlei houdingen, van vrolijk tot minder vrolijk, zoals twee lange AVL-Men die elkaar hartelijk begroeten op een grasveldje in Knokke, of een bruine figuur die ligt te sterven en zich met zijn laatste krachten probeert op te richten, op zo’n zelfde veldje in Gent. Naast de menselijke figuren behoren ook menselijke organen van polyester – hart, hersenen, lever en mannelijke en vrouwelijke voortplantingsorganen – tot de beeldenserie.
Het fleurige polyester is inmiddels een kenmerk geworden van Atelier van Lieshout. Het materiaal werd van begin af aan gebruikt voor de producten van het collectief, omdat het ‘praktisch, ongecompliceerd en substantieel’ oogt. Het maakt dat de trechterman langs de A27 onmiddellijk herkenbaar is als ‘een AVL-mannetje’, zo herkenbaar als het poppetje van Michelin.
Bemiddelaarsrol
-