DHAPS  (Digital Helpdesk Art & Public Space) is een digitale helpdesk voor opdrachtgeverschap van kunst in de publieke ruimte, ontwikkeld door Kenniscentrum LAPS van de Gerrit Rietveld Academie. DHAPS bevat praktische informatie in de vorm van een stappenplan. Hierin wordt uitgelegd en geïllustreerd hoe een kunstproject in opdracht tot stand komt en wat daarbij de mogelijkheden en valkuilen zijn. Ook biedt DHAPS een database waar opdrachtgevers professionele bemiddelaars van kunstprojecten in de publieke ruimte kunnen vinden. Daarnaast toont DHAPS een groot aantal voorbeelden van geslaagde kunstprojecten in Nederland. Uiteindelijk wil DHAPS een breed kennisplatform zijn voor kunst in de publieke ruimte in Nederland. Zo wil het een bijdrage leveren aan de verdere ontwikkeling van kunst in opdracht.

De urgentie voor een website voor de opdrachtgeving van kunst in de publieke ruimte is hoog. Institutionele kennisplatforms op dit gebied, zoals SKOR | Stichting Kunst en Openbare Ruimte en veel CBK’s, zijn opgeheven of wegbezuinigd. Hierdoor is er versnippering ontstaan in het veld van kunst en de publieke ruimte. Nederland heeft een rijke traditie als het gaat om openbaar toegankelijke kunstprojecten. DHAPS wil opdrachtgevers, bemiddelaars en kunstenaars helpen bij de totstandkoming van nieuwe projecten, met een eenvoudig te raadplegen website met informatie over standaardprocedures, profielen van bemiddelaars en projecten.

Op dit moment is Kenniscentrum LAPS (Lectoraat Art & Public Space) van de Gerrit Rietveld Academie bezig met het verder ontwikkelen van DHAPS 2.0. Deze versie van de website zal dezelfde praktische informatie bevatten over kunst in de publieke ruimte en zal tevens een platform zijn voor opdrachtgevers, bemiddelaars en kunstenaars om met elkaar in contact te treden en in discussie te gaan over kunst in de publieke ruimte.

In de projectenmap kunt u kunstprojecten vinden die in de publieke ruimte in Nederland zijn gerealiseerd. De map bestaat uit projecten die zijn gecoördineerd door professionele bemiddelaars, in opdracht zijn verricht door verschillende soorten opdrachtgevers of te vinden zijn in het archief van SKOR | Stichting Kunst en Openbare Ruimte. U kunt in de projectenmap onder andere zoeken op type project, type opdrachtgever, titel project, kunstenaar, jaartal, plaats en nog veel meer.

In de database met bemidde­laars kunnen vooral opdracht­­gevers, maar ook andere geïnteres­­seerden, profielen vinden van profes­sionele bemidde­laars van kunst­­projecten in de publieke ruimte.
De profielen bestaan uit de contact­­gegevens van de bemidde­laars en statements, waarin ze duidelijk maken wat zij opdracht­­gevers kunnen bieden. Daarbij tonen de bemiddelaars kunst­­projecten die zij in de publieke ruimte hebben gerealiseerd of in de nabije toekomst zullen afronden.

In het stappen­plan wordt uitgelegd hoe een kunsproject in de publieke ruimte tot stand komt en wat daarbij de mogelijk­heden en val­kuilen zijn. Deze hand­leiding is met name bedoeld voor opdracht­gevers, maar informeert verder iedereen die belang­stelling heeft. Ze heeft de vorm van een stappen­plan, door de tijd heen, waarbij geen strakke volgorde geldt. Elke stap staat voor een onderdeel, dat ergens in het proces een plek moet krijgen. En omdat het kunst­werk en de specifieke situatie altijd nieuw zijn, wordt elk project en elk proces ook ter plekke vorm gegeven.

Blog

29 . 3 . 2016
'Een beeldenpark in de winter'

Routes

Ontdek kunst in openbare ruimte en kies een van de routes van onze experts.


Uw Nieuwste Vriend Gijs Müller

Gijs Müller neemt in zijn projecten telkens een ander imago aan. Hij duikt geheel in het aan te nemen karakter, doet uitgebreid onderzoek en lanceert zijn personage via diverse media als tijdschriften, affiches, billboards, televisie en websites. Zijn bekendste creatie is ‘Uw nieuwste vriend Gijs Müller’. Sinds 1995 werkte Müller aan dit alter ego van de ideale schoonzoon. In 2000 kon heel Nederland middels een publiciteitscampagne met hem kennismaken. In paginagrote advertenties in de krant maakte hij zichzelf bekend: strak in het pak, haar netjes gekamd en in een keurige scheiding keek hij de lezer vriendelijk aan, zijn hand al uitgestoken om die van van een potentiële vriend te kunnen schudden. Er werd zelfs een reclamespotje op de televisie uitgezonden waarin hij de kijker toesprak met de woorden: “Sommige mensen zijn piloot, ik ben vriend”.
Ook op zijn website was informatie te vinden over ‘Uw Nieuwste Vriend Gijs Müller’. Hij is een alleskunner en een allemansvriend. Hij kan raad geven in complexe situaties en problemen en ook via-via dingen regelen. Op de website was tevens een chatbox te vinden, waar met ‘uw nieuwste vriend’ gecommuniceerd kon worden alvorens gratis vriend te worden. In een virtuele giftshop kon men cadeaus kopen om de vriendschap te bezegelen, zoals een zakdoek en een hartvormig kussentje met de opdruk: “Ik ken Gijs Müller persoonlijk”. Voor dit project deed Müller onderzoek naar de rol van de media bij het ‘maken’ van een product en gebruikte dezelfde methoden als reclamebureaus om een artikel op de markt te brengen.

Beschrijving Bemiddelaarsrol

-

Uw Nieuwste Vriend Gijs Müller

Kunstenaar(s): Gijs Müller
1995
Locatie(s): Onbekend / n.v.t.

Opdrachtgever: -
Bemiddelaar:

Gijs Müller, Uw Nieuwste Vriend Gijs Müller (1962)
, Uw Nieuwste Vriend Gijs Müller (1995)