DHAPS  (Digital Helpdesk Art & Public Space) is een digitale helpdesk voor opdrachtgeverschap van kunst in de publieke ruimte, ontwikkeld door Kenniscentrum LAPS van de Gerrit Rietveld Academie. DHAPS bevat praktische informatie in de vorm van een stappenplan. Hierin wordt uitgelegd en geïllustreerd hoe een kunstproject in opdracht tot stand komt en wat daarbij de mogelijkheden en valkuilen zijn. Ook biedt DHAPS een database waar opdrachtgevers professionele bemiddelaars van kunstprojecten in de publieke ruimte kunnen vinden. Daarnaast toont DHAPS een groot aantal voorbeelden van geslaagde kunstprojecten in Nederland. Uiteindelijk wil DHAPS een breed kennisplatform zijn voor kunst in de publieke ruimte in Nederland. Zo wil het een bijdrage leveren aan de verdere ontwikkeling van kunst in opdracht.

De urgentie voor een website voor de opdrachtgeving van kunst in de publieke ruimte is hoog. Institutionele kennisplatforms op dit gebied, zoals SKOR | Stichting Kunst en Openbare Ruimte en veel CBK’s, zijn opgeheven of wegbezuinigd. Hierdoor is er versnippering ontstaan in het veld van kunst en de publieke ruimte. Nederland heeft een rijke traditie als het gaat om openbaar toegankelijke kunstprojecten. DHAPS wil opdrachtgevers, bemiddelaars en kunstenaars helpen bij de totstandkoming van nieuwe projecten, met een eenvoudig te raadplegen website met informatie over standaardprocedures, profielen van bemiddelaars en projecten.

Op dit moment is Kenniscentrum LAPS (Lectoraat Art & Public Space) van de Gerrit Rietveld Academie bezig met het verder ontwikkelen van DHAPS 2.0. Deze versie van de website zal dezelfde praktische informatie bevatten over kunst in de publieke ruimte en zal tevens een platform zijn voor opdrachtgevers, bemiddelaars en kunstenaars om met elkaar in contact te treden en in discussie te gaan over kunst in de publieke ruimte.

In de projectenmap kunt u kunstprojecten vinden die in de publieke ruimte in Nederland zijn gerealiseerd. De map bestaat uit projecten die zijn gecoördineerd door professionele bemiddelaars, in opdracht zijn verricht door verschillende soorten opdrachtgevers of te vinden zijn in het archief van SKOR | Stichting Kunst en Openbare Ruimte. U kunt in de projectenmap onder andere zoeken op type project, type opdrachtgever, titel project, kunstenaar, jaartal, plaats en nog veel meer.

In de database met bemidde­laars kunnen vooral opdracht­­gevers, maar ook andere geïnteres­­seerden, profielen vinden van profes­sionele bemidde­laars van kunst­­projecten in de publieke ruimte.
De profielen bestaan uit de contact­­gegevens van de bemidde­laars en statements, waarin ze duidelijk maken wat zij opdracht­­gevers kunnen bieden. Daarbij tonen de bemiddelaars kunst­­projecten die zij in de publieke ruimte hebben gerealiseerd of in de nabije toekomst zullen afronden.

In het stappen­plan wordt uitgelegd hoe een kunsproject in de publieke ruimte tot stand komt en wat daarbij de mogelijk­heden en val­kuilen zijn. Deze hand­leiding is met name bedoeld voor opdracht­gevers, maar informeert verder iedereen die belang­stelling heeft. Ze heeft de vorm van een stappen­plan, door de tijd heen, waarbij geen strakke volgorde geldt. Elke stap staat voor een onderdeel, dat ergens in het proces een plek moet krijgen. En omdat het kunst­werk en de specifieke situatie altijd nieuw zijn, wordt elk project en elk proces ook ter plekke vorm gegeven.

Blog

29 . 3 . 2016
'Een beeldenpark in de winter'

Routes

Ontdek kunst in openbare ruimte en kies een van de routes van onze experts.


Tulpenvloer

Als een immens tapijt bedekte de schildering van Michael Lin (1964) de vloer van het atrium in het Stadhuis in Den Haag. Lin bewerkt muren en vloeren met bestaande Taiwanese textielpatronen of met bloemenpatronen. Hij laat zijn schilderingen interacties aangaan met de ruimte waarin zij zich bevinden. Zijn kunstwerken zijn niet zozeer bedoeld om van een afstand bekeken te worden, maar vormen een podium waarop gepraat en gezeten kan worden.
Het tapijt van overwegend rode en roze rozen in het atrium, afgewisseld door af en toe een blauwe tulp, gaf het witte, formalistische gebouw van architect Richard Meier tijdelijk een frivole en warme gloed. De maat van het tapijt kwam overeen met de maat van het gebouw. Hierbij speelde Lin een spel met de maten van het gebouw en die van de gebruikers van het gebouw: de tulpen waren meer dan levensgroot in verhouding tot de mensen die over het tapijt wandelden.
Het project maakte deel uit van een culturele uitwisseling tussen de Taiwanese hoofdstad Taipei en de gemeente Den Haag. Het tapijt werd onthuld op vrijdag 12 juli 2002 en bleef liggen tot 15 september 2002.

Beschrijving Bemiddelaarsrol

-

Tulpenvloer

Kunstenaar(s): Michael Lin
2002
Locatie(s): Atrium van het stadhuis, Spui 70, Den Haag, Zuid-Holland

Opdrachtgever: Gemeente Den Haag
Bemiddelaar: Geen

Michael Lin, Tulpenvloer (2002)

Fotografie door: Foto's © Stroom hcbk, 2002

Geen, Tulpenvloer (2002)
Michael Lin, Tulpenvloer (2002)

Fotografie door: Foto's © Stroom hcbk, 2002

Geen, Tulpenvloer (2002)