DHAPS  (Digital Helpdesk Art & Public Space) is een digitale helpdesk voor opdrachtgeverschap van kunst in de publieke ruimte, ontwikkeld door Kenniscentrum LAPS van de Gerrit Rietveld Academie. DHAPS bevat praktische informatie in de vorm van een stappenplan. Hierin wordt uitgelegd en geïllustreerd hoe een kunstproject in opdracht tot stand komt en wat daarbij de mogelijkheden en valkuilen zijn. Ook biedt DHAPS een database waar opdrachtgevers professionele bemiddelaars van kunstprojecten in de publieke ruimte kunnen vinden. Daarnaast toont DHAPS een groot aantal voorbeelden van geslaagde kunstprojecten in Nederland. Uiteindelijk wil DHAPS een breed kennisplatform zijn voor kunst in de publieke ruimte in Nederland. Zo wil het een bijdrage leveren aan de verdere ontwikkeling van kunst in opdracht.

De urgentie voor een website voor de opdrachtgeving van kunst in de publieke ruimte is hoog. Institutionele kennisplatforms op dit gebied, zoals SKOR | Stichting Kunst en Openbare Ruimte en veel CBK’s, zijn opgeheven of wegbezuinigd. Hierdoor is er versnippering ontstaan in het veld van kunst en de publieke ruimte. Nederland heeft een rijke traditie als het gaat om openbaar toegankelijke kunstprojecten. DHAPS wil opdrachtgevers, bemiddelaars en kunstenaars helpen bij de totstandkoming van nieuwe projecten, met een eenvoudig te raadplegen website met informatie over standaardprocedures, profielen van bemiddelaars en projecten.

Op dit moment is Kenniscentrum LAPS (Lectoraat Art & Public Space) van de Gerrit Rietveld Academie bezig met het verder ontwikkelen van DHAPS 2.0. Deze versie van de website zal dezelfde praktische informatie bevatten over kunst in de publieke ruimte en zal tevens een platform zijn voor opdrachtgevers, bemiddelaars en kunstenaars om met elkaar in contact te treden en in discussie te gaan over kunst in de publieke ruimte.

In de projectenmap kunt u kunstprojecten vinden die in de publieke ruimte in Nederland zijn gerealiseerd. De map bestaat uit projecten die zijn gecoördineerd door professionele bemiddelaars, in opdracht zijn verricht door verschillende soorten opdrachtgevers of te vinden zijn in het archief van SKOR | Stichting Kunst en Openbare Ruimte. U kunt in de projectenmap onder andere zoeken op type project, type opdrachtgever, titel project, kunstenaar, jaartal, plaats en nog veel meer.

In de database met bemidde­laars kunnen vooral opdracht­­gevers, maar ook andere geïnteres­­seerden, profielen vinden van profes­sionele bemidde­laars van kunst­­projecten in de publieke ruimte.
De profielen bestaan uit de contact­­gegevens van de bemidde­laars en statements, waarin ze duidelijk maken wat zij opdracht­­gevers kunnen bieden. Daarbij tonen de bemiddelaars kunst­­projecten die zij in de publieke ruimte hebben gerealiseerd of in de nabije toekomst zullen afronden.

In het stappen­plan wordt uitgelegd hoe een kunsproject in de publieke ruimte tot stand komt en wat daarbij de mogelijk­heden en val­kuilen zijn. Deze hand­leiding is met name bedoeld voor opdracht­gevers, maar informeert verder iedereen die belang­stelling heeft. Ze heeft de vorm van een stappen­plan, door de tijd heen, waarbij geen strakke volgorde geldt. Elke stap staat voor een onderdeel, dat ergens in het proces een plek moet krijgen. En omdat het kunst­werk en de specifieke situatie altijd nieuw zijn, wordt elk project en elk proces ook ter plekke vorm gegeven.

Blog

29 . 3 . 2016
'Een beeldenpark in de winter'

Routes

Ontdek kunst in openbare ruimte en kies een van de routes van onze experts.


Sainte Bazeille

In de zuidoosthoek van het Leidsche Rijn Park ligt de oude boomgaard de Hoge Woerd, met de resten van een Romeins Castellum. Het rijke archeologische verleden van Leidsche Rijn komt op deze plek bijna letterlijk boven de grond. De kunstmanifestatie Beyond heeft hier in het kader van ‘Parasite Paradise’ twee parasites geplaatst. De één wordt gebruikt als presentatieruimte voor het centrum natuur- en milieucommunicatie, de ander voor presentaties over archeologie.
‘Sainte Bazeille’ is ontworpen door de Franse kunstenaar Dominique Gonzalez-Foerster (Straatsburg, 1965) i.s.m. Martial Galfione. De naam zag ze ooit staan op een passerende vrachtwagen, en ze vond deze toepasselijk voor een gebouw dat makkelijk te transporteren moet zijn. De ‘Sainte Bazeille’ bestaat uit twee elkaar doorsnijdende vormen: een liggende silovorm en een container. Voor de kunstenaar zijn het symbolen van arbeid, waarbij de silo naar de boer en de container naar de industrie verwijst. In Leidsche Rijn verdwijnt langzamerhand het platteland dat plaats maakt voor nieuwbouw.
Het ontwerp van Gonzalez-Foerster is uitgevoerd door Asnova Architects te Utrecht.
In het werk van de Franse beeldend kunstenaar Dominique Gonzalez-Foerster speelt de symboliek van architectuur een belangrijke rol. Voor Documenta 11 in Kassel (2002) maakte ze ‘Park, plan d’évasion’, een ‘wereldpark’ dat diverse elementen bevatte, waaronder een zeven ton zware lavasteen uit Mexico, een telefooncel uit Rio (Brazilië), een rozenstruik uit Le Corbusiers tuin in Chandigarh (India) en een lantaarnpaal uit Grenoble.

Beschrijving Bemiddelaarsrol

SKOR

Sainte Bazeille

Kunstenaar(s): Dominique Gonzalez-Foerster 
2006
Locatie(s): Hoge Woerd, Leidsche Rijn, Utrecht

Opdrachtgever: Gemeente Utrecht
Bemiddelaar: SKOR

Dominique Gonzalez-Foerster , Sainte Bazeille (2006)
SKOR, Sainte Bazeille (2006)
Dominique Gonzalez-Foerster , Sainte Bazeille (2006)
SKOR, Sainte Bazeille (2006)