DHAPS  (Digital Helpdesk Art & Public Space) is een digitale helpdesk voor opdrachtgeverschap van kunst in de publieke ruimte, ontwikkeld door Kenniscentrum LAPS van de Gerrit Rietveld Academie. DHAPS bevat praktische informatie in de vorm van een stappenplan. Hierin wordt uitgelegd en geïllustreerd hoe een kunstproject in opdracht tot stand komt en wat daarbij de mogelijkheden en valkuilen zijn. Ook biedt DHAPS een database waar opdrachtgevers professionele bemiddelaars van kunstprojecten in de publieke ruimte kunnen vinden. Daarnaast toont DHAPS een groot aantal voorbeelden van geslaagde kunstprojecten in Nederland. Uiteindelijk wil DHAPS een breed kennisplatform zijn voor kunst in de publieke ruimte in Nederland. Zo wil het een bijdrage leveren aan de verdere ontwikkeling van kunst in opdracht.

De urgentie voor een website voor de opdrachtgeving van kunst in de publieke ruimte is hoog. Institutionele kennisplatforms op dit gebied, zoals SKOR | Stichting Kunst en Openbare Ruimte en veel CBK’s, zijn opgeheven of wegbezuinigd. Hierdoor is er versnippering ontstaan in het veld van kunst en de publieke ruimte. Nederland heeft een rijke traditie als het gaat om openbaar toegankelijke kunstprojecten. DHAPS wil opdrachtgevers, bemiddelaars en kunstenaars helpen bij de totstandkoming van nieuwe projecten, met een eenvoudig te raadplegen website met informatie over standaardprocedures, profielen van bemiddelaars en projecten.

Op dit moment is Kenniscentrum LAPS (Lectoraat Art & Public Space) van de Gerrit Rietveld Academie bezig met het verder ontwikkelen van DHAPS 2.0. Deze versie van de website zal dezelfde praktische informatie bevatten over kunst in de publieke ruimte en zal tevens een platform zijn voor opdrachtgevers, bemiddelaars en kunstenaars om met elkaar in contact te treden en in discussie te gaan over kunst in de publieke ruimte.

In de projectenmap kunt u kunstprojecten vinden die in de publieke ruimte in Nederland zijn gerealiseerd. De map bestaat uit projecten die zijn gecoördineerd door professionele bemiddelaars, in opdracht zijn verricht door verschillende soorten opdrachtgevers of te vinden zijn in het archief van SKOR | Stichting Kunst en Openbare Ruimte. U kunt in de projectenmap onder andere zoeken op type project, type opdrachtgever, titel project, kunstenaar, jaartal, plaats en nog veel meer.

In de database met bemidde­laars kunnen vooral opdracht­­gevers, maar ook andere geïnteres­­seerden, profielen vinden van profes­sionele bemidde­laars van kunst­­projecten in de publieke ruimte.
De profielen bestaan uit de contact­­gegevens van de bemidde­laars en statements, waarin ze duidelijk maken wat zij opdracht­­gevers kunnen bieden. Daarbij tonen de bemiddelaars kunst­­projecten die zij in de publieke ruimte hebben gerealiseerd of in de nabije toekomst zullen afronden.

In het stappen­plan wordt uitgelegd hoe een kunsproject in de publieke ruimte tot stand komt en wat daarbij de mogelijk­heden en val­kuilen zijn. Deze hand­leiding is met name bedoeld voor opdracht­gevers, maar informeert verder iedereen die belang­stelling heeft. Ze heeft de vorm van een stappen­plan, door de tijd heen, waarbij geen strakke volgorde geldt. Elke stap staat voor een onderdeel, dat ergens in het proces een plek moet krijgen. En omdat het kunst­werk en de specifieke situatie altijd nieuw zijn, wordt elk project en elk proces ook ter plekke vorm gegeven.

Blog

29 . 3 . 2016
'Een beeldenpark in de winter'

Routes

Ontdek kunst in openbare ruimte en kies een van de routes van onze experts.


Polder Cup

Voor het project ‘Polder Cup’ speelde de Spaanse kunstenaar Maider López met de Nederlandse liefde voor voetbal, water en polderen. In de polders bij het Zuid-Hollandse Ottoland schilderde ze voetbalvelden op de weilanden. Sloten liepen dwars door de velden heen, waardoor de spelers nieuwe regels en tactieken moesten bedenken. Polder Cup veranderde daardoor de voetbaltaal. López: “De voetbalregels worden onder meer bepaald door de vorm van het veld. Als je die vorm verandert, veranderen de regels en dus het voetbalspel zoals we het nu kennen. Het wordt een nieuw spel. Spelers moeten nieuwe tactieken bedenken en vinden zo het voetbal opnieuw uit.”
Het project ging van start met de onthulling van een gigantisch geveldoek van Maider López aan de facade van Witte de With in Rotterdam. Het geveldoek nodigde spelers en toeschouwers uit mee te doen aan de Polder Cup, individueel of als groep. Op 4 september 2010 bezochten circa 400 spelers en supporters het wedstrijdveld in Ottoland. Het voetbalspel werd die dag naar eigen inzicht gespeeld met beperkte regels.
Maider López (Spanje, 1976) maakte internationaal naam met originele, verrassende projecten in de openbare ruimte. Zo veroorzaakte ze in 2005 met de hulp van honderden vrijwillige automobilisten een kunstmatige file in het afgelegen Aralargebergte in Baskenland. In mei 2010 liet ze de bezoekers van het nieuwe Centre Pompidou in Metz met drieduizend verlichte paraplu’s rond het gebouw bewegen. Het gebouw kreeg er zodoende voor één avond een nieuwe, dynamische vleugel bij.

Beschrijving Bemiddelaarsrol

SKOR

Polder Cup

Kunstenaar(s): Maider López
2011
Locatie(s): Witte de With Center for Contemporary Art, Witte de Withstraat 50, Rotterdam & Ottoland, Zuid-Holland

Opdrachtgever: SKOR & Witte de With Center for Contemporary Art
Bemiddelaar: SKOR

Maider López, Polder Cup (2011)
SKOR, Polder Cup (2011)
Maider López, Polder Cup (2011)
SKOR, Polder Cup (2011)

Theo Tegelaers

De Polder Cup van de Spaanse kunstenares Maider López was zo’n manifestatie die over het Nederlandse landschap ging. In de polders van Ottoland (Rotterdam) zette zij in samenwerking met het Witte de With Centrum voor Hedendaagse Kunst een voetbaltoernooi op. Midden in de weilanden werden de witte lijnen van voetbalvelden getekend, die doorkruist werden door sloten.

“Eerder had ze al eens een voetbalwedstrijd op een plein in Dubai georganiseerd. Ze bedenkt vaak een nieuwe functie voor een bestaande plek,” vertelt Tegelaers. Zo was het ook met het voetbaltoernooi in het ongeëgaliseerde landschap van de polder. Gelegenheidsteams kwamen een potje voetbal spelen, maar moesten creatief zijn om nieuwe spelregels en manoeuvres te bedenken om de sloten te ontwijken. De hindernissen leverden hilarische momenten op.

Tegelaers vertelt dat het event als geheel ook erg geslaagd was. “Het werk van López bestond ook uit de hele entourage eromheen: hoe de spelers en ook het publiek zich gedroegen. Het was echt dat Nederlandse gedoe op een mooie zomerse dag.”

De visuele component van het werk van López blijft echter nog steeds heel belangrijk. Het toernooi is gedocumenteerd, wat beelden laat zien die heel karakteristiek zijn voor Nederland maar ook een bijzondere sfeer weergeven. Tegelaers legt in uit dat dit project eigenlijk gaat over een andere manier van kijken naar de openbare ruimte. “Het is het visualiseren van nieuwe beelden die op een bepaalde manier vanzelfsprekend zijn maar ook iets vervreemdends hebben, iets wat afwijkt waardoor je er anders naar gaat kijken. Bij Polder Cup lijkt het landschap ineens op een filmset of decor.”

Begonnen als kunstproject was de Polder Cup een groot succes. Op verschillende plaatsen wordt nog wel eens zo’n zelfde soort cup georganiseerd. Het is voetbal op zijn Nederlands. “Echte Hollanders springen over een slootje”, zei Maider López in de NRCnext.

Polder Cup by Maider Lopez