Polder Cup
Het project ging van start met de onthulling van een gigantisch geveldoek van Maider López aan de facade van Witte de With in Rotterdam. Het geveldoek nodigde spelers en toeschouwers uit mee te doen aan de Polder Cup, individueel of als groep. Op 4 september 2010 bezochten circa 400 spelers en supporters het wedstrijdveld in Ottoland. Het voetbalspel werd die dag naar eigen inzicht gespeeld met beperkte regels.
Maider López (Spanje, 1976) maakte internationaal naam met originele, verrassende projecten in de openbare ruimte. Zo veroorzaakte ze in 2005 met de hulp van honderden vrijwillige automobilisten een kunstmatige file in het afgelegen Aralargebergte in Baskenland. In mei 2010 liet ze de bezoekers van het nieuwe Centre Pompidou in Metz met drieduizend verlichte paraplu’s rond het gebouw bewegen. Het gebouw kreeg er zodoende voor één avond een nieuwe, dynamische vleugel bij.
Beschrijving Bemiddelaarsrol
SKORPolder Cup
Kunstenaar(s): Maider López
2011
Locatie(s): Witte de With Center for Contemporary Art, Witte de Withstraat 50, Rotterdam & Ottoland, Zuid-Holland
Opdrachtgever: SKOR & Witte de With Center for Contemporary Art
Bemiddelaar: SKOR
Theo Tegelaers
De Polder Cup van de Spaanse kunstenares Maider López was zo’n manifestatie die over het Nederlandse landschap ging. In de polders van Ottoland (Rotterdam) zette zij in samenwerking met het Witte de With Centrum voor Hedendaagse Kunst een voetbaltoernooi op. Midden in de weilanden werden de witte lijnen van voetbalvelden getekend, die doorkruist werden door sloten.
“Eerder had ze al eens een voetbalwedstrijd op een plein in Dubai georganiseerd. Ze bedenkt vaak een nieuwe functie voor een bestaande plek,” vertelt Tegelaers. Zo was het ook met het voetbaltoernooi in het ongeëgaliseerde landschap van de polder. Gelegenheidsteams kwamen een potje voetbal spelen, maar moesten creatief zijn om nieuwe spelregels en manoeuvres te bedenken om de sloten te ontwijken. De hindernissen leverden hilarische momenten op.
Tegelaers vertelt dat het event als geheel ook erg geslaagd was. “Het werk van López bestond ook uit de hele entourage eromheen: hoe de spelers en ook het publiek zich gedroegen. Het was echt dat Nederlandse gedoe op een mooie zomerse dag.”
De visuele component van het werk van López blijft echter nog steeds heel belangrijk. Het toernooi is gedocumenteerd, wat beelden laat zien die heel karakteristiek zijn voor Nederland maar ook een bijzondere sfeer weergeven. Tegelaers legt in uit dat dit project eigenlijk gaat over een andere manier van kijken naar de openbare ruimte. “Het is het visualiseren van nieuwe beelden die op een bepaalde manier vanzelfsprekend zijn maar ook iets vervreemdends hebben, iets wat afwijkt waardoor je er anders naar gaat kijken. Bij Polder Cup lijkt het landschap ineens op een filmset of decor.”
Begonnen als kunstproject was de Polder Cup een groot succes. Op verschillende plaatsen wordt nog wel eens zo’n zelfde soort cup georganiseerd. Het is voetbal op zijn Nederlands. “Echte Hollanders springen over een slootje”, zei Maider López in de NRCnext.