DHAPS  (Digital Helpdesk Art & Public Space) is een digitale helpdesk voor opdrachtgeverschap van kunst in de publieke ruimte, ontwikkeld door Kenniscentrum LAPS van de Gerrit Rietveld Academie. DHAPS bevat praktische informatie in de vorm van een stappenplan. Hierin wordt uitgelegd en geïllustreerd hoe een kunstproject in opdracht tot stand komt en wat daarbij de mogelijkheden en valkuilen zijn. Ook biedt DHAPS een database waar opdrachtgevers professionele bemiddelaars van kunstprojecten in de publieke ruimte kunnen vinden. Daarnaast toont DHAPS een groot aantal voorbeelden van geslaagde kunstprojecten in Nederland. Uiteindelijk wil DHAPS een breed kennisplatform zijn voor kunst in de publieke ruimte in Nederland. Zo wil het een bijdrage leveren aan de verdere ontwikkeling van kunst in opdracht.

De urgentie voor een website voor de opdrachtgeving van kunst in de publieke ruimte is hoog. Institutionele kennisplatforms op dit gebied, zoals SKOR | Stichting Kunst en Openbare Ruimte en veel CBK’s, zijn opgeheven of wegbezuinigd. Hierdoor is er versnippering ontstaan in het veld van kunst en de publieke ruimte. Nederland heeft een rijke traditie als het gaat om openbaar toegankelijke kunstprojecten. DHAPS wil opdrachtgevers, bemiddelaars en kunstenaars helpen bij de totstandkoming van nieuwe projecten, met een eenvoudig te raadplegen website met informatie over standaardprocedures, profielen van bemiddelaars en projecten.

Op dit moment is Kenniscentrum LAPS (Lectoraat Art & Public Space) van de Gerrit Rietveld Academie bezig met het verder ontwikkelen van DHAPS 2.0. Deze versie van de website zal dezelfde praktische informatie bevatten over kunst in de publieke ruimte en zal tevens een platform zijn voor opdrachtgevers, bemiddelaars en kunstenaars om met elkaar in contact te treden en in discussie te gaan over kunst in de publieke ruimte.

In de projectenmap kunt u kunstprojecten vinden die in de publieke ruimte in Nederland zijn gerealiseerd. De map bestaat uit projecten die zijn gecoördineerd door professionele bemiddelaars, in opdracht zijn verricht door verschillende soorten opdrachtgevers of te vinden zijn in het archief van SKOR | Stichting Kunst en Openbare Ruimte. U kunt in de projectenmap onder andere zoeken op type project, type opdrachtgever, titel project, kunstenaar, jaartal, plaats en nog veel meer.

In de database met bemidde­laars kunnen vooral opdracht­­gevers, maar ook andere geïnteres­­seerden, profielen vinden van profes­sionele bemidde­laars van kunst­­projecten in de publieke ruimte.
De profielen bestaan uit de contact­­gegevens van de bemidde­laars en statements, waarin ze duidelijk maken wat zij opdracht­­gevers kunnen bieden. Daarbij tonen de bemiddelaars kunst­­projecten die zij in de publieke ruimte hebben gerealiseerd of in de nabije toekomst zullen afronden.

In het stappen­plan wordt uitgelegd hoe een kunsproject in de publieke ruimte tot stand komt en wat daarbij de mogelijk­heden en val­kuilen zijn. Deze hand­leiding is met name bedoeld voor opdracht­gevers, maar informeert verder iedereen die belang­stelling heeft. Ze heeft de vorm van een stappen­plan, door de tijd heen, waarbij geen strakke volgorde geldt. Elke stap staat voor een onderdeel, dat ergens in het proces een plek moet krijgen. En omdat het kunst­werk en de specifieke situatie altijd nieuw zijn, wordt elk project en elk proces ook ter plekke vorm gegeven.

Blog

29 . 3 . 2016
'Een beeldenpark in de winter'

Routes

Ontdek kunst in openbare ruimte en kies een van de routes van onze experts.


Multiple

Atelier HSL nodigde in 2003 vijf kunstenaars – Yvonne Dröge Wendel, Claudy Jongstra, Minke Themans, Hans Op de Beeck en Ben Zegers – uit om een schetsontwerp te maken van een draagbaar landschap voor een modelspoortrein. Het beoogde doel van de opdracht was om een brug te slaan tussen kunst, de treinliefhebber en de modelspoorhobbyist. Het ontwerp van Hans Op de Beeck werd door de jury verkozen om in een oplage van 50 stuks te worden geproduceerd. Wegens de uitzonderlijke kwaliteit werd ook het model van Yvonne Dröge Wendel in beperkte oplage geproduceerd.
Op de Beeck (1969) maakte een grimmige, vervuilde rotspartij met daarop wat kale boompjes. Om de rots rijdt een trein eindeloos rondjes. Voor deze rotspartij ontwierp Op de Beeck een draagbare, zilverkleurige aluminium beautycase, die in sterk contrast staat met de treurigheid van de grauwe rots met het nooit op zijn bestemming aankomende treintje. Op de beautycase zit een metalen ruitje met daarop ‘My Train’, de titel van het ontwerp.
Yvonne Dröge Wendel (1961) maakte met ‘Sand Kino’ een overweldigend miniatuurlandschap waarin schoonheid en huiver hand in hand gaan. Wendel ging uit van het landschap zoals het zich aan de treinreiziger voordoet, achter glas en continu in beweging. Haaks op de richting van de trein staan in haar ontwerp acht glasplaten met wit en zwart zand ertussen. Zodra de trein zich in beweging zet draaien de glasplaten om hun as. Het zand stort naar beneden vormt onvoorspelbare patronen.

Beschrijving Bemiddelaarsrol

SKOR

Multiple

Kunstenaar(s): Hans Op de Beeck, Yvonne Dröge Wendel
2003
Locatie(s): n.v.t.

Opdrachtgever: Atelier HSL
Bemiddelaar: SKOR

Hans Op de Beeck, Multiple (2003)
SKOR, Multiple (2003)

SKOR, Multiple (2003)