DHAPS  (Digital Helpdesk Art & Public Space) is een digitale helpdesk voor opdrachtgeverschap van kunst in de publieke ruimte, ontwikkeld door Kenniscentrum LAPS van de Gerrit Rietveld Academie. DHAPS bevat praktische informatie in de vorm van een stappenplan. Hierin wordt uitgelegd en geïllustreerd hoe een kunstproject in opdracht tot stand komt en wat daarbij de mogelijkheden en valkuilen zijn. Ook biedt DHAPS een database waar opdrachtgevers professionele bemiddelaars van kunstprojecten in de publieke ruimte kunnen vinden. Daarnaast toont DHAPS een groot aantal voorbeelden van geslaagde kunstprojecten in Nederland. Uiteindelijk wil DHAPS een breed kennisplatform zijn voor kunst in de publieke ruimte in Nederland. Zo wil het een bijdrage leveren aan de verdere ontwikkeling van kunst in opdracht.

De urgentie voor een website voor de opdrachtgeving van kunst in de publieke ruimte is hoog. Institutionele kennisplatforms op dit gebied, zoals SKOR | Stichting Kunst en Openbare Ruimte en veel CBK’s, zijn opgeheven of wegbezuinigd. Hierdoor is er versnippering ontstaan in het veld van kunst en de publieke ruimte. Nederland heeft een rijke traditie als het gaat om openbaar toegankelijke kunstprojecten. DHAPS wil opdrachtgevers, bemiddelaars en kunstenaars helpen bij de totstandkoming van nieuwe projecten, met een eenvoudig te raadplegen website met informatie over standaardprocedures, profielen van bemiddelaars en projecten.

Op dit moment is Kenniscentrum LAPS (Lectoraat Art & Public Space) van de Gerrit Rietveld Academie bezig met het verder ontwikkelen van DHAPS 2.0. Deze versie van de website zal dezelfde praktische informatie bevatten over kunst in de publieke ruimte en zal tevens een platform zijn voor opdrachtgevers, bemiddelaars en kunstenaars om met elkaar in contact te treden en in discussie te gaan over kunst in de publieke ruimte.

In de projectenmap kunt u kunstprojecten vinden die in de publieke ruimte in Nederland zijn gerealiseerd. De map bestaat uit projecten die zijn gecoördineerd door professionele bemiddelaars, in opdracht zijn verricht door verschillende soorten opdrachtgevers of te vinden zijn in het archief van SKOR | Stichting Kunst en Openbare Ruimte. U kunt in de projectenmap onder andere zoeken op type project, type opdrachtgever, titel project, kunstenaar, jaartal, plaats en nog veel meer.

In de database met bemidde­laars kunnen vooral opdracht­­gevers, maar ook andere geïnteres­­seerden, profielen vinden van profes­sionele bemidde­laars van kunst­­projecten in de publieke ruimte.
De profielen bestaan uit de contact­­gegevens van de bemidde­laars en statements, waarin ze duidelijk maken wat zij opdracht­­gevers kunnen bieden. Daarbij tonen de bemiddelaars kunst­­projecten die zij in de publieke ruimte hebben gerealiseerd of in de nabije toekomst zullen afronden.

In het stappen­plan wordt uitgelegd hoe een kunsproject in de publieke ruimte tot stand komt en wat daarbij de mogelijk­heden en val­kuilen zijn. Deze hand­leiding is met name bedoeld voor opdracht­gevers, maar informeert verder iedereen die belang­stelling heeft. Ze heeft de vorm van een stappen­plan, door de tijd heen, waarbij geen strakke volgorde geldt. Elke stap staat voor een onderdeel, dat ergens in het proces een plek moet krijgen. En omdat het kunst­werk en de specifieke situatie altijd nieuw zijn, wordt elk project en elk proces ook ter plekke vorm gegeven.

Blog

29 . 3 . 2016
'Een beeldenpark in de winter'

Routes

Ontdek kunst in openbare ruimte en kies een van de routes van onze experts.


In Verbelinge

Voor de manifestatie ‘In Verbelinge, kunst op basis van verhalen in het Stellingwerfs’ in 1999 werden acht kunstenaars uitgenodigd. Ooststellingwerf is een dun bevolkt gebied in Zuidoost-Friesland. Het landschap wordt er bepaald door oude veengronden, zandverstuivingen en de stroomgebieden van de Kuunder (Tjonger) en de Linde. Het gebied kent een interessante geschiedenis en een unieke, eigen taal: het Stellingwerfs. Aan de genodigde kunstenaars werd gevraagd om zich te laten inspireren door de streek en haar typische kenmerken en om verhalen toe te voegen aan de reeds bestaande. De manifestatie bevatte werken van Job Koelewijn, Groenewoud/Buij, Atte Jongstra, Sjaak Langenberg, Carlo Mistiaen, Allen Ruppersberg en Georgina Starr.

Beschrijving Bemiddelaarsrol

SKOR i.s.m. Keunstwurk

In Verbelinge

Kunstenaar(s): Job Koelewijn, Groenewoud/Buij, Atte Jongstra, Sjaak Langenberg, Carlo Mistiaen, Allen Ruppersberg en Georgina Starr
1999
Locatie(s): Diverse locaties, Stellingwerf, Friesland

Opdrachtgever: Gemeente Oostellingwerf
Bemiddelaar: SKOR

Job Koelewijn, A Filmic View of Ooststellingwerf (1999)

Fotografie door: Ton Aartsen

SKOR, In Verbelinge (1999)
Tilly Buij en Gerard Groenewoud, Fed up (1999)

Fotografie door: Ton Aartsen

SKOR, In Verbelinge (1999)

Tom van Gestel

In 1999 kreeg SKOR een verzoek van Ooststellingwerf in Friesland om er een kunstproject op te zetten. Er zouden kunstwerken geplaatst moeten worden bij de entrees van de toen nieuw bepaalde gemeentegrenzen. Maar Van Gestel was hier niet zo enthousiast over. “Dit vonden we saai. We brachten een bezoek aan het dorpje en kwamen erachter dat het vertellen van verhalen hier erg belangrijk was. We ontdekten een boerderij, de ‘Stellingwarver Schrieversronte’, waar vrijwilligers werkten aan een Stellingwerfs woordenboek. Het woordenboek was zo ongeveer vier keer zo dik als de Van Dale, het leefde echt deze taal. Dit werd onze houvast.”

De manifestatie In Verbelinge kreeg als motto ‘kunst op basis van verhalen in het Stellingwerfs’. De verhalen houden het Nedersaksische dialect levensvatbaar, en gaan over het oude landschap van akkers. De uitgenodigde kunstenaars lieten zich inspireren door het gebied, zijn geschiedenis en de verhalen die er de ronde doen en hebben hun ervaringen vertaald in beeld.

Job Koelewijn had van een container een bioscoop gemaakt, waarbij het scherm  een groot gat was in de wand. Via dit venster keek je naar het landschap, dat door deze opzet een versterkt karakter kreeg. 

Kunstenares en muzikant Georgina Star had een talentenjacht georganiseerd voor een Stellingwerfs volkslied. “Er viel niks te beleven in die streek. Jongeren speelden wel muziek in garages en schuren, maar wilden in het begin helemaal niet aan het project meedoen omdat het was opgezet door een kunstenares. Totdat ze ontdekten dat ze zelf ook speelde met haar eigen band.”