DHAPS  (Digital Helpdesk Art & Public Space) is een digitale helpdesk voor opdrachtgeverschap van kunst in de publieke ruimte, ontwikkeld door Kenniscentrum LAPS van de Gerrit Rietveld Academie. DHAPS bevat praktische informatie in de vorm van een stappenplan. Hierin wordt uitgelegd en geïllustreerd hoe een kunstproject in opdracht tot stand komt en wat daarbij de mogelijkheden en valkuilen zijn. Ook biedt DHAPS een database waar opdrachtgevers professionele bemiddelaars van kunstprojecten in de publieke ruimte kunnen vinden. Daarnaast toont DHAPS een groot aantal voorbeelden van geslaagde kunstprojecten in Nederland. Uiteindelijk wil DHAPS een breed kennisplatform zijn voor kunst in de publieke ruimte in Nederland. Zo wil het een bijdrage leveren aan de verdere ontwikkeling van kunst in opdracht.

De urgentie voor een website voor de opdrachtgeving van kunst in de publieke ruimte is hoog. Institutionele kennisplatforms op dit gebied, zoals SKOR | Stichting Kunst en Openbare Ruimte en veel CBK’s, zijn opgeheven of wegbezuinigd. Hierdoor is er versnippering ontstaan in het veld van kunst en de publieke ruimte. Nederland heeft een rijke traditie als het gaat om openbaar toegankelijke kunstprojecten. DHAPS wil opdrachtgevers, bemiddelaars en kunstenaars helpen bij de totstandkoming van nieuwe projecten, met een eenvoudig te raadplegen website met informatie over standaardprocedures, profielen van bemiddelaars en projecten.

Op dit moment is Kenniscentrum LAPS (Lectoraat Art & Public Space) van de Gerrit Rietveld Academie bezig met het verder ontwikkelen van DHAPS 2.0. Deze versie van de website zal dezelfde praktische informatie bevatten over kunst in de publieke ruimte en zal tevens een platform zijn voor opdrachtgevers, bemiddelaars en kunstenaars om met elkaar in contact te treden en in discussie te gaan over kunst in de publieke ruimte.

In de projectenmap kunt u kunstprojecten vinden die in de publieke ruimte in Nederland zijn gerealiseerd. De map bestaat uit projecten die zijn gecoördineerd door professionele bemiddelaars, in opdracht zijn verricht door verschillende soorten opdrachtgevers of te vinden zijn in het archief van SKOR | Stichting Kunst en Openbare Ruimte. U kunt in de projectenmap onder andere zoeken op type project, type opdrachtgever, titel project, kunstenaar, jaartal, plaats en nog veel meer.

In de database met bemidde­laars kunnen vooral opdracht­­gevers, maar ook andere geïnteres­­seerden, profielen vinden van profes­sionele bemidde­laars van kunst­­projecten in de publieke ruimte.
De profielen bestaan uit de contact­­gegevens van de bemidde­laars en statements, waarin ze duidelijk maken wat zij opdracht­­gevers kunnen bieden. Daarbij tonen de bemiddelaars kunst­­projecten die zij in de publieke ruimte hebben gerealiseerd of in de nabije toekomst zullen afronden.

In het stappen­plan wordt uitgelegd hoe een kunsproject in de publieke ruimte tot stand komt en wat daarbij de mogelijk­heden en val­kuilen zijn. Deze hand­leiding is met name bedoeld voor opdracht­gevers, maar informeert verder iedereen die belang­stelling heeft. Ze heeft de vorm van een stappen­plan, door de tijd heen, waarbij geen strakke volgorde geldt. Elke stap staat voor een onderdeel, dat ergens in het proces een plek moet krijgen. En omdat het kunst­werk en de specifieke situatie altijd nieuw zijn, wordt elk project en elk proces ook ter plekke vorm gegeven.

Blog

29 . 3 . 2016
'Een beeldenpark in de winter'

Routes

Ontdek kunst in openbare ruimte en kies een van de routes van onze experts.


Footprint

Als onderdeel van de Halve Zolenpad –kunstroute is het sculptuur “Footprint” van beeldend kunstenaar Harald Vlugt geplaatst langs de route, net buiten het dorp Raamsdonk. Vlugt heeft voor beide kanten van het fietspad een sculptuur ontworpen dat speelt met, en eer doet aan het rijke verleden van de voormalige industriële treinspoor-route; het Halve Zolenpad.

De twee spiegelbeeldige sculpturen staan links en rechts van het fietspad op een iets hoger gelegen deel en vormen zo een poort voor Raamsdonk. De naar elkaar gekeerde zoolvormen zijn op grote afstand en vanuit alle windrichtingen te zien.

Het gebruikte materiaal, geërodeerde Corten staal, verwijst naar de spoorrails waarover het materiaal voor de schoenenindustrie aan en af werd gevoerd.
Bijzonder voor het ontstaan van dit kunstwerk is de vermenging van de handmatige werkwijze van Harald Vlugt en het computer gestuurd snijden van de zware stalen vormen. Uitgangspunt was het behoud van de ´hand´ van de kunstenaar in het eindresultaat. Vlugt vervaardigde handmatig een collage (zijn specialiteit), via digitale fotografie zijn deze ‘vertaald’ naar autocad om hiermee de CNC snijmachine aan te sturen.
Het aldus ontstane ‘bouwpakket’ is door het las- en constructiebedrijf afgewerkt met geheel doorlopende lasnaden. Het eindresultaat, met de op termijn gevormde roesthuid van het corten staal, is een mooie uniforme en tijdbestendige sculptuur.

Beschrijving Bemiddelaarsrol

De kunstwerken zijn, onder regie van Robbert Jan Blekemolen, vervaardigd door bedrijven uit de regio. Dit heeft geresulteerd in een uiterst plezierige samenwerking en een bijzonder kunstwerk.

https://blekemolen.wordpress.com/2016/07/13/footprint/

Footprint

Kunstenaar(s): Harald Vlugt
2016
Locatie(s): Halve Zolenpad, Raamsdonk

Opdrachtgever: Gemeente Geertruidenberg, Brabants kenniscentrum kunst en cultuur (bkkc)
Bemiddelaar: ARTVENTURES

Harald Vlugt, Footprint, (2016)
Halve Zolenpad, Raamsdonk

Fotografie door: Robbert Jan Blekemolen

ARTVENTURES, Footprint (2016)