DHAPS  (Digital Helpdesk Art & Public Space) is een digitale helpdesk voor opdrachtgeverschap van kunst in de publieke ruimte, ontwikkeld door Kenniscentrum LAPS van de Gerrit Rietveld Academie. DHAPS bevat praktische informatie in de vorm van een stappenplan. Hierin wordt uitgelegd en geïllustreerd hoe een kunstproject in opdracht tot stand komt en wat daarbij de mogelijkheden en valkuilen zijn. Ook biedt DHAPS een database waar opdrachtgevers professionele bemiddelaars van kunstprojecten in de publieke ruimte kunnen vinden. Daarnaast toont DHAPS een groot aantal voorbeelden van geslaagde kunstprojecten in Nederland. Uiteindelijk wil DHAPS een breed kennisplatform zijn voor kunst in de publieke ruimte in Nederland. Zo wil het een bijdrage leveren aan de verdere ontwikkeling van kunst in opdracht.

De urgentie voor een website voor de opdrachtgeving van kunst in de publieke ruimte is hoog. Institutionele kennisplatforms op dit gebied, zoals SKOR | Stichting Kunst en Openbare Ruimte en veel CBK’s, zijn opgeheven of wegbezuinigd. Hierdoor is er versnippering ontstaan in het veld van kunst en de publieke ruimte. Nederland heeft een rijke traditie als het gaat om openbaar toegankelijke kunstprojecten. DHAPS wil opdrachtgevers, bemiddelaars en kunstenaars helpen bij de totstandkoming van nieuwe projecten, met een eenvoudig te raadplegen website met informatie over standaardprocedures, profielen van bemiddelaars en projecten.

Op dit moment is Kenniscentrum LAPS (Lectoraat Art & Public Space) van de Gerrit Rietveld Academie bezig met het verder ontwikkelen van DHAPS 2.0. Deze versie van de website zal dezelfde praktische informatie bevatten over kunst in de publieke ruimte en zal tevens een platform zijn voor opdrachtgevers, bemiddelaars en kunstenaars om met elkaar in contact te treden en in discussie te gaan over kunst in de publieke ruimte.

In de projectenmap kunt u kunstprojecten vinden die in de publieke ruimte in Nederland zijn gerealiseerd. De map bestaat uit projecten die zijn gecoördineerd door professionele bemiddelaars, in opdracht zijn verricht door verschillende soorten opdrachtgevers of te vinden zijn in het archief van SKOR | Stichting Kunst en Openbare Ruimte. U kunt in de projectenmap onder andere zoeken op type project, type opdrachtgever, titel project, kunstenaar, jaartal, plaats en nog veel meer.

In de database met bemidde­laars kunnen vooral opdracht­­gevers, maar ook andere geïnteres­­seerden, profielen vinden van profes­sionele bemidde­laars van kunst­­projecten in de publieke ruimte.
De profielen bestaan uit de contact­­gegevens van de bemidde­laars en statements, waarin ze duidelijk maken wat zij opdracht­­gevers kunnen bieden. Daarbij tonen de bemiddelaars kunst­­projecten die zij in de publieke ruimte hebben gerealiseerd of in de nabije toekomst zullen afronden.

In het stappen­plan wordt uitgelegd hoe een kunsproject in de publieke ruimte tot stand komt en wat daarbij de mogelijk­heden en val­kuilen zijn. Deze hand­leiding is met name bedoeld voor opdracht­gevers, maar informeert verder iedereen die belang­stelling heeft. Ze heeft de vorm van een stappen­plan, door de tijd heen, waarbij geen strakke volgorde geldt. Elke stap staat voor een onderdeel, dat ergens in het proces een plek moet krijgen. En omdat het kunst­werk en de specifieke situatie altijd nieuw zijn, wordt elk project en elk proces ook ter plekke vorm gegeven.

Blog

29 . 3 . 2016
'Een beeldenpark in de winter'

Routes

Ontdek kunst in openbare ruimte en kies een van de routes van onze experts.


Fietstunnel Rivierenwijk

De afgelopen jaren is de Deventer Rivierenwijk op grootschalige wijze gerenoveerd. Met de bouw van een fietstunnel zijn de grootste fysieke ingrepen tot een eind gekomen. Om dit luister bij te zetten schreef de Gemeente Deventer een opdracht uit voor kunstwerken in de tunnel en een nabijgelegen viaduct.

Stefan Venbroek werd op voorspraak van de bewoners de opdracht gegund. Hij vervatte de buurt in zijn kenmerkende stijl: foto’s, tekeningen en schilderwerken werden samengevoegd tot kleurrijke en fantasievolle ontwerpen. Venbroek droeg M2uur bv aan voor de realisatie van zijn ontwerpen op duurzame dragers.

Beschrijving Bemiddelaarsrol

Na technische opmaak zijn de bestanden full-colour geprint op 4 mm dikke aluminium composietpanelen. De prints zijn afgewerkt met de innovatieve coating van Qpanel. De coatings zijn kleur-, kras- en weerbestendig. Graffiti kan makkelijk verwijderd worden en de coating heeft een zelfherstellend vermogen.

In de tunnel zijn door M2uur bv eerst achterconstructies uit aluminium kokerprofielen aangebracht. Daarop zijn de panelen met tape en lijmsysteem blind bevestigd. Op de geluidsschermen zijn de panelen rechtstreeks verlijmd.

De kunstwerken van Stefan Venbroek zijn van en voor de Rivierenwijk gemaakt. Ze vormen een doorkijk op het leven van de bewoners, de natuur en de gebouwde omgeving. De vrolijke ontwerpen maken de tunnel en het viaduct vriendelijker en veiliger. In combinatie met de hoogwaardige en duurzame uitvoering is de kunst nog lange tijd een aanwinst voor de wijk.

Fietstunnel Rivierenwijk

Kunstenaar(s): Stefan Venbroek
2014
Locatie(s): Deventer

Opdrachtgever: Gemeente Deventer
Bemiddelaar: M2uur bv

Stefan Venbroek, Fietstunnel Rivierenwijk (2014)
Deventer

Fotografie door: Stefan Venbroek

M2uur bv, Fietstunnel Rivierenwijk (2014)
Stefan Venbroek, Fietstunnel Rivierenwijk (2014)
Deventer

Fotografie door: Stefan Venbroek

M2uur bv, Fietstunnel Rivierenwijk (2014)