DHAPS  (Digital Helpdesk Art & Public Space) is een digitale helpdesk voor opdrachtgeverschap van kunst in de publieke ruimte, ontwikkeld door Kenniscentrum LAPS van de Gerrit Rietveld Academie. DHAPS bevat praktische informatie in de vorm van een stappenplan. Hierin wordt uitgelegd en geïllustreerd hoe een kunstproject in opdracht tot stand komt en wat daarbij de mogelijkheden en valkuilen zijn. Ook biedt DHAPS een database waar opdrachtgevers professionele bemiddelaars van kunstprojecten in de publieke ruimte kunnen vinden. Daarnaast toont DHAPS een groot aantal voorbeelden van geslaagde kunstprojecten in Nederland. Uiteindelijk wil DHAPS een breed kennisplatform zijn voor kunst in de publieke ruimte in Nederland. Zo wil het een bijdrage leveren aan de verdere ontwikkeling van kunst in opdracht.

De urgentie voor een website voor de opdrachtgeving van kunst in de publieke ruimte is hoog. Institutionele kennisplatforms op dit gebied, zoals SKOR | Stichting Kunst en Openbare Ruimte en veel CBK’s, zijn opgeheven of wegbezuinigd. Hierdoor is er versnippering ontstaan in het veld van kunst en de publieke ruimte. Nederland heeft een rijke traditie als het gaat om openbaar toegankelijke kunstprojecten. DHAPS wil opdrachtgevers, bemiddelaars en kunstenaars helpen bij de totstandkoming van nieuwe projecten, met een eenvoudig te raadplegen website met informatie over standaardprocedures, profielen van bemiddelaars en projecten.

Op dit moment is Kenniscentrum LAPS (Lectoraat Art & Public Space) van de Gerrit Rietveld Academie bezig met het verder ontwikkelen van DHAPS 2.0. Deze versie van de website zal dezelfde praktische informatie bevatten over kunst in de publieke ruimte en zal tevens een platform zijn voor opdrachtgevers, bemiddelaars en kunstenaars om met elkaar in contact te treden en in discussie te gaan over kunst in de publieke ruimte.

In de projectenmap kunt u kunstprojecten vinden die in de publieke ruimte in Nederland zijn gerealiseerd. De map bestaat uit projecten die zijn gecoördineerd door professionele bemiddelaars, in opdracht zijn verricht door verschillende soorten opdrachtgevers of te vinden zijn in het archief van SKOR | Stichting Kunst en Openbare Ruimte. U kunt in de projectenmap onder andere zoeken op type project, type opdrachtgever, titel project, kunstenaar, jaartal, plaats en nog veel meer.

In de database met bemidde­laars kunnen vooral opdracht­­gevers, maar ook andere geïnteres­­seerden, profielen vinden van profes­sionele bemidde­laars van kunst­­projecten in de publieke ruimte.
De profielen bestaan uit de contact­­gegevens van de bemidde­laars en statements, waarin ze duidelijk maken wat zij opdracht­­gevers kunnen bieden. Daarbij tonen de bemiddelaars kunst­­projecten die zij in de publieke ruimte hebben gerealiseerd of in de nabije toekomst zullen afronden.

In het stappen­plan wordt uitgelegd hoe een kunsproject in de publieke ruimte tot stand komt en wat daarbij de mogelijk­heden en val­kuilen zijn. Deze hand­leiding is met name bedoeld voor opdracht­gevers, maar informeert verder iedereen die belang­stelling heeft. Ze heeft de vorm van een stappen­plan, door de tijd heen, waarbij geen strakke volgorde geldt. Elke stap staat voor een onderdeel, dat ergens in het proces een plek moet krijgen. En omdat het kunst­werk en de specifieke situatie altijd nieuw zijn, wordt elk project en elk proces ook ter plekke vorm gegeven.

Blog

29 . 3 . 2016
'Een beeldenpark in de winter'

Routes

Ontdek kunst in openbare ruimte en kies een van de routes van onze experts.


DIE-DIT-DAT-XYZ

Het idioom van beeldend kunstenaar Marc Ruygrok (1953) bestaat sinds het begin van de jaren tachtig vooral uit letters; aanvankelijk van geringe afmetingen, later werden zijn letterbeelden steeds monumentaler. Inmiddels heeft Ruygrok veel werk voor de openbare ruimte gemaakt, onder andere voor Schiphol, Utrecht en Den Haag. Binnen dit oeuvre neemt het werk dat hij maakte in opdracht van basisschool De Klimop in Reusel een speciale plaats in, omdat hij hier voor het eerst een toegepast kunstwerk maakte. Het concept is gebaseerd op de beginnende taalontwikkeling van kinderen. Ruygroks kenmerkende letters komen ook in dit werk terug. Voor de centrale ruimte van de school ontwierp hij tafeltjes, bankjes, krukken en lampen. Elk object is opgebouwd uit lettervormen met een sobere typografie. De tafels worden gedragen door de woordjes DIE, DIT, of DAT, en een andere tafel door de letters X, Y, Z. Andere hardroze letters vormen de basis voor banken, krukjes en lampen. Het hele interieur, omgetoverd tot een soort letterlandschap, is afgezet tegen een vouwwand met een gemonteerde foto van kinderen die te midden van de lettermeubelen staan.
De sculpturen voor de openbare ruimte die Ruygrok na het afronden van deze opdracht maakte, grensden steeds vaker aan het functionele. Zoals bijvoorbeeld de ‘woordbar’ voor het lunchcafé in de Beurs van Berlage, de brugbalustrade ’ZIE HIER’ bij een waterwerk in de gemeente Assen, of de fontein ‘WAT ER IS’ in Nijmegen.

Beschrijving Bemiddelaarsrol

Kunst en Bedrijf

DIE-DIT-DAT-XYZ

Kunstenaar(s): Marc Ruygrok
1998
Locatie(s): Openbare Basisschool De Klimop, Dooleg 18, Reusel, Noord-Brabant

Opdrachtgever: Openbare Basisschool De Klimop
Bemiddelaar: Kunst en Bedrijf-Gabi Prechtl

Marc Ruygrok, DIE-DIT-DAT-XYZ (1998)
Kunst en Bedrijf-Gabi Prechtl, DIE-DIT-DAT-XYZ (1998)
Marc Ruygrok, WE ZIJN HIER (2002), bar voor de Beurs van Berlage, Amsterdam
Kunst en Bedrijf-Gabi Prechtl, DIE-DIT-DAT-XYZ (1998)