Kunstwerken

Time Lags Lost In Real Time

Time Lags Lost In Real Time
Alexandra Navratil, Time Lags Lost in Real Time (2010)
, Time Lags Lost In Real Time (2010)
Met de installatie ‘Time Lags Lost in Real Time’ onderzoekt de Zwitserse kunstenaar Alexandra Navratil de parallellen tussen de architectuur van cinematografische producties en de architectuur van machtsstructuren.
De modernistische architectuur die door het socialisme werd geïntroduceerd werd door de cinema op het scherm getransformeerd naar een architectuur van macht en rijkdom. Deze filmsets tonen vaak dezelfde architectonische kenmerken als gebouwen die bedoeld zijn voor politieke doeleinden. Kenmerkend zijn de symmetrie, een centraal perspectief, het samenspel van proporties en kostbare materialen en, belangrijk sinds de intrede van de fotografie, de visuele potenties voor de camera en de fotogenieke impact.
Speciaal voor De Inkijk reflecteerde Alexandra Navratil (1978) op dit thema met een installatie waarbij ze gebruik maakte van collages van verschillende architectonische elementen. De beelden die ze gebruikte refereren daarnaast aan elementen uit de Nederlandse (architectuur)geschiedenis.
Bemiddelaarsrol
SKOR