Kunstwerken

The Well

The Well
Antony Gormley, The Well (2000)
, The Well (2000)
Onder het oppervlak van het entreeplein van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport, tussen twee hoge gebouwen, staat een kunstwerk van de Engelse kunstenaar Antony Gormley (1950). In eerste instantie is op het plein alleen een stalen rooster te zien. Daaronder, in een ronde put, staat een beeld van een ijzeren man die hulpeloos naar boven kijkt. ‘The Well’ heeft als doel om de perceptie van de bezoeker op het plein te veranderen. Het werk kan worden opgevat als een repliek op de hoge architectuur; niet langer zal de blik alleen nog maar naar boven gericht zijn maar wordt de voorbijganger uitgenodigd om naar beneden te kijken.
Gormley is bekend om zijn gipsen, met lood bedekte afdrukken van het menselijk lichaam. Een beroemd beeld van hem in de openbare ruimte is ‘Iron Man’ (1993), op het Victoria Square in Birmingham: een gigantische ijzeren gestalte die nog het meest weg heeft van een futuristisch ogende mummie. In tegenstelling tot ‘The Well’ is ‘Iron Man’ een donker en huiveringwekkend beeld dat de nodige controverses opriep.
Gormley beschouwt zijn beelden als bemiddelaars tussen lichaam en geest. Zijn thematiek is vaak filosofisch van aard en gaat over de schepping, leven en dood, materie en geest, intellect en verbeelding.
Bemiddelaarsrol
Rijksgebouwendienst