Kunstwerken

Saudade

Saudade
Sjaak Langenberg, Matthijs Bosman, Krijn Christiaansen, Saudade (2006)
, Saudade (2006)
Saudade
Sjaak Langenberg, Matthijs Bosman, Krijn Christiaansen, Saudade (2006)
, Saudade (2006)
Een team van kunstenaars, bestaande uit Sjaak Langenberg (projectleider), Matthijs Bosman en ontwerper Krijn Christiaansen, ontwikkelde op uitnodiging van de gemeente Houten een plan voor de Vijfwal in Houten-VINEX. Het plan, met de naam ‘Saudade’, gaat in op de rituelen van een nieuwbouwwijk. Een communicatiecampagne door Artmiks (imagebuilders) uit Amsterdam liet bewoners op interactieve wijze kennis maken met de kunstwerken en de filosofie erachter.
‘Saudade’ verbeeldt het fenomeen nieuwbouwwijk. De bouwplaats is een plek van belofte, vol verlangen wordt uitgekeken naar de nieuwe woning. Dit gevoel van een schone lei en de belofte wou het kunstenaarsteam consolideren. In de onaffe staat van Houten-Vinex zagen ze kwaliteit, avontuur en een gezamenlijke geschiedenis. Het team ontwierp een vijftal reconstructies van bouwprojecten waarin de beeldende kracht van de bouw en de rituelen die daarmee samenhangen werden vormgegeven, versterkt en soms uitvergroot
De term saudade is verbonden aan de fado, het Portugese levenslied. Saudade vormt de ziel van de fado. Het staat voor verlangen naar iets dat je nooit hebt gekend. Dat onvervulde verlangen staat ook voor Houten, een gemeente die altijd in ontwikkeling blijft en waar telkens nieuwe verlangens ontstaan.
Bemiddelaarsrol
Centrum Beeldende Kunst Provincie Utrecht