Kunstwerken

Sainte Bazeille

Sainte Bazeille
Dominique Gonzalez-Foerster , Sainte Bazeille (2006)
, Sainte Bazeille (2006)
Sainte Bazeille
Dominique Gonzalez-Foerster , Sainte Bazeille (2006)
, Sainte Bazeille (2006)
In de zuidoosthoek van het Leidsche Rijn Park ligt de oude boomgaard de Hoge Woerd, met de resten van een Romeins Castellum. Het rijke archeologische verleden van Leidsche Rijn komt op deze plek bijna letterlijk boven de grond. De kunstmanifestatie Beyond heeft hier in het kader van ‘Parasite Paradise’ twee parasites geplaatst. De één wordt gebruikt als presentatieruimte voor het centrum natuur- en milieucommunicatie, de ander voor presentaties over archeologie.
‘Sainte Bazeille’ is ontworpen door de Franse kunstenaar Dominique Gonzalez-Foerster (Straatsburg, 1965) i.s.m. Martial Galfione. De naam zag ze ooit staan op een passerende vrachtwagen, en ze vond deze toepasselijk voor een gebouw dat makkelijk te transporteren moet zijn. De ‘Sainte Bazeille’ bestaat uit twee elkaar doorsnijdende vormen: een liggende silovorm en een container. Voor de kunstenaar zijn het symbolen van arbeid, waarbij de silo naar de boer en de container naar de industrie verwijst. In Leidsche Rijn verdwijnt langzamerhand het platteland dat plaats maakt voor nieuwbouw.
Het ontwerp van Gonzalez-Foerster is uitgevoerd door Asnova Architects te Utrecht.
In het werk van de Franse beeldend kunstenaar Dominique Gonzalez-Foerster speelt de symboliek van architectuur een belangrijke rol. Voor Documenta 11 in Kassel (2002) maakte ze ‘Park, plan d’évasion’, een ‘wereldpark’ dat diverse elementen bevatte, waaronder een zeven ton zware lavasteen uit Mexico, een telefooncel uit Rio (Brazilië), een rozenstruik uit Le Corbusiers tuin in Chandigarh (India) en een lantaarnpaal uit Grenoble.
Bemiddelaarsrol
SKOR