Kunstwerken

Postkantoor

Postkantoor
Gabriel Lester, Jennifer Tee, Richard Niessen, Postkantoor (2005)
, Postkantoor (2005)
Postkantoor
Gabriel Lester, Jennifer Tee, Richard Niessen, Postkantoor (2005)
, Postkantoor (2005)
Postzegels zijn soms ware kunstwerken, maar dat een postkantoor annex leeszaal dat zelf ook kan zijn bewijzen Gabriel Lester (1972) en Jennifer Tee (1973). Voor de bewoners van Zorgcentrum Beatrix in Culemborg ontwierpen ze een monumentale ruimte die zich het beste laat omschrijven als ‘communicatieruimte’. Er is sjiek mahoniehouten meubilair dat de sfeer van een sociëteit ademt. Elke bewoner heeft er zijn postvakje, kan er brieven schrijven, bezoek ontvangen of gebruik maken van de speciale bibliotheek. Alle objecten in deze open ruimte hebben te maken met communicatie, briefwisseling en beleving: een klok wordt met licht aangestuurd, een vitrine toont oude objecten van bewoners en in de bibliotheek staan boeken met beroemde correspondenties, zoals brieven van Elsschot, Kafka, Slauerhoff en A.F.Th. van der Heijden.
Samen met grafisch ontwerper Richard Niessen ontwierpen de kunstenaars alle grafische elementen voor in de ruimte, zoals een logo voor het verzorgingstehuis, briefpapier, kaarten en stempels. Het beeldmerk is gezeefdrukt op de vloertegels in het postkantoor en komt op alle briefpapier en kaarten terug.
Kenmerkend voor het werk van Tee en Lester is de grote mate van toegankelijkheid en het centraal stellen van het publiek. Hun spel met feit en fictie eindigt hier in een volledig getransformeerde ruimte van hoge artistieke waarde, die tevens zeer toegankelijk en bruikbaar is. De veelal demente bewoners kunnen hier hun persoonlijke verhalen, herinneringen of dagelijkse beslommeringen communiceren.
Bemiddelaarsrol
SKOR