Kunstwerken

Polder Cup

Polder Cup
Maider López, Polder Cup (2011)
, Polder Cup (2011)
Polder Cup
Maider López, Polder Cup (2011)
, Polder Cup (2011)
Voor het project ‘Polder Cup’ speelde de Spaanse kunstenaar Maider López met de Nederlandse liefde voor voetbal, water en polderen. In de polders bij het Zuid-Hollandse Ottoland schilderde ze voetbalvelden op de weilanden. Sloten liepen dwars door de velden heen, waardoor de spelers nieuwe regels en tactieken moesten bedenken. Polder Cup veranderde daardoor de voetbaltaal. López: “De voetbalregels worden onder meer bepaald door de vorm van het veld. Als je die vorm verandert, veranderen de regels en dus het voetbalspel zoals we het nu kennen. Het wordt een nieuw spel. Spelers moeten nieuwe tactieken bedenken en vinden zo het voetbal opnieuw uit.”
Het project ging van start met de onthulling van een gigantisch geveldoek van Maider López aan de facade van Witte de With in Rotterdam. Het geveldoek nodigde spelers en toeschouwers uit mee te doen aan de Polder Cup, individueel of als groep. Op 4 september 2010 bezochten circa 400 spelers en supporters het wedstrijdveld in Ottoland. Het voetbalspel werd die dag naar eigen inzicht gespeeld met beperkte regels.
Maider López (Spanje, 1976) maakte internationaal naam met originele, verrassende projecten in de openbare ruimte. Zo veroorzaakte ze in 2005 met de hulp van honderden vrijwillige automobilisten een kunstmatige file in het afgelegen Aralargebergte in Baskenland. In mei 2010 liet ze de bezoekers van het nieuwe Centre Pompidou in Metz met drieduizend verlichte paraplu’s rond het gebouw bewegen. Het gebouw kreeg er zodoende voor één avond een nieuwe, dynamische vleugel bij.
Bemiddelaarsrol
SKOR