Kunstwerken

Multiple

Multiple
Hans Op de Beeck, Multiple (2003)
, Multiple (2003)
Multiple
Yvonne Dröge Wendel, Sand Kino
, Multiple (2003)
Atelier HSL nodigde in 2003 vijf kunstenaars – Yvonne Dröge Wendel, Claudy Jongstra, Minke Themans, Hans Op de Beeck en Ben Zegers – uit om een schetsontwerp te maken van een draagbaar landschap voor een modelspoortrein. Het beoogde doel van de opdracht was om een brug te slaan tussen kunst, de treinliefhebber en de modelspoorhobbyist. Het ontwerp van Hans Op de Beeck werd door de jury verkozen om in een oplage van 50 stuks te worden geproduceerd. Wegens de uitzonderlijke kwaliteit werd ook het model van Yvonne Dröge Wendel in beperkte oplage geproduceerd.
Op de Beeck (1969) maakte een grimmige, vervuilde rotspartij met daarop wat kale boompjes. Om de rots rijdt een trein eindeloos rondjes. Voor deze rotspartij ontwierp Op de Beeck een draagbare, zilverkleurige aluminium beautycase, die in sterk contrast staat met de treurigheid van de grauwe rots met het nooit op zijn bestemming aankomende treintje. Op de beautycase zit een metalen ruitje met daarop ‘My Train’, de titel van het ontwerp.
Yvonne Dröge Wendel (1961) maakte met ‘Sand Kino’ een overweldigend miniatuurlandschap waarin schoonheid en huiver hand in hand gaan. Wendel ging uit van het landschap zoals het zich aan de treinreiziger voordoet, achter glas en continu in beweging. Haaks op de richting van de trein staan in haar ontwerp acht glasplaten met wit en zwart zand ertussen. Zodra de trein zich in beweging zet draaien de glasplaten om hun as. Het zand stort naar beneden vormt onvoorspelbare patronen.
Bemiddelaarsrol
SKOR