Kunstwerken

Lunar

Lunar
Daan Roosegaarde, Lunar (2011)
, Lunar (2011)
Lunar
Daan Roosegaarde, Lunar (2011)
, Lunar (2011)
‘Lunar’ is een interactief kunstwerk dat bestaat uit een familie van gloeiende zuilvormige lichtobjecten in verschillende maten, die interacteren met hun omgeving. Daan Roosegaarde ontwikkelde het kunstwerk voor het nieuwe gebouw van het Centrum Jeugd van GGz Breburg in Breda, een instelling die professionele hulp biedt aan kinderen en jongeren met psychiatrische problemen.
‘Lunar’ is als een futuristische maanlander die contrasteert met de formele architectuur van het gebouw. Door de ronde vormen heeft het kunstwerk een hoog aaibaarheidsgehalte en worden kinderen, die dagelijks aan het werk voorbij gaan, geprikkeld tot aanraking. De zuilen staan altijd aan en pulseren een zacht licht. Zodra je in de buurt komt, ze aanraakt of omhelst, veranderen ze van kleur en lichtintensiteit, en maken ze geluid. Ook reageren de lichtobjecten onderling op elkaar. Waar de interactie is ontstaat het meeste licht, de andere zuilen worden dan minder fel.
De projecten van Roosegaarde onderzoeken de dynamische relatie tussen omgeving, mens en technologie. ‘Lunar’ heeft in eerste instantie dan ook een sociale functie. Het bestaat bij de gratie van technologie, maar de geavanceerde interactieve electronica, sensoren en wireless communicatie blijven onzichtbaar. Het gaat Roosegaarde om het leggen van een connectie tussen technologie en ideologie, door hemzelf ook wel ‘techno poetry’ genoemd.
Bemiddelaarsrol
SKOR