Kunstwerken

Lago, de Plas

Lago, de Plas
Saskia Korsten, Lago, de Plas (2004)
, Lago, de Plas (2004)
Wat is de rol van een beeldend kunstenaar in een nieuwe woonwijk? Moet hij van alles organiseren en sterk aanwezig zijn of moet hij ver van de bewoners staan en zich nauwelijks laten zien? Korsten koos voor een combinatie van die twee ‘modellen’ verpakt in een ondoorzichtig, procesmatig project.
Aan de rand van de nieuwe Zwolse buurt Milligen verscheen een hermetisch afgesloten tent. Hier zou een Italiaanse kunstenaar, Luis Listoni genaamd, tijdelijk werken aan een kunstwerk. Niemand zag de man ooit zijn tent uit- of ingaan. Intussen werden de Milligers bestookt met enquêtes, en werden ze gevraagd persoonlijke voorwerpen in te leveren voor de kunstenaar, die hij kon gebruiken bij zijn kunstwerk. Iedereen leefde toe naar de dag dat de tent zou opengaan.
Toen het zover was, bleek zich daarbinnen niets anders te bevinden dan een geluidsinstallatie, waaruit de stem van Luis Listoni kwam, die zowel de bewoners en het gemeentebestuur alsook de rol van de kunstenaar zelf belachelijk maakte. Wat niemand wist, was dat het project nog niet af was en dat Korsten met een team van kunstenaars, technici en cameramensen een film aan het opnemen was over het fictieve verblijf van Luis Listoni (een anagram voor illusionist), waarin zij de non-fictieve reacties van de wijkbewoners door het verzonnen verhaal heen vlocht. Op behendige wijze liet Korsten feit en fictie met elkaar versmelten, zodat de film enigszins een overzicht geeft van de gebeurtenissen in de wijk, en anderzijds een op zichzelf staande verhaallijn vormt binnen het kunstwerk.
Bemiddelaarsrol
-