Kunstwerken

Face Your World

Face Your World
Jeanne van Heeswijk, Dennis Kaspori , Face Your World (2005)
, Face Your World (2005)
Face Your World
Face Your World, Jeanne van Heeswijk, Dennis Kaspori
, Face Your World (2005)
Bekijk, bestudeer en ontwerp je eigen woonomgeving. Dat is waar het langdurige project ‘Face Your World’ van Jeanne van Heeswijk (1965) in de kern over gaat. Ze laat jongeren hun eigen leefomgeving onderzoeken en geeft ze instrumenten om deze, als heuse stedenbouwkundigen, te veranderen. Een belangrijk middel daarbij is de software ‘Interactor’, die een actuele verbeelding biedt van de buurt en de mogelijkheid om daar op een eenvoudige manier nieuwe ontwerpen in te maken.
Jeanne van Heeswijk bedacht ‘Face Your World’ in 2002 voor de stad Columbus in Ohio. Een stadsbus werd omgebouwd tot een digitale werkplaats voor kinderen in de leeftijd van zes tot twaalf jaar. Met de ‘Interactor’ konden zij de digitale versie van hun leefomgeving omtoveren tot een uit hun eigen verbeelding ontsproten wereld. Na deze eerste ervaringen in de Verenigde Staten werd een nieuwe versie van het softwareprogramma ontwikkeld voor vmbo-leerlingen, waarna het project in Slotervaart van start ging in het StedelijkLab. Leerlingen van twee lagere scholen ontwierpen daar in 2005 een nieuw park, het Staalmanpark. Dit gebeurde onder intensieve begeleiding van Van Heeswijk zelf, de stedenbouwkundige Dennis Kaspori, de ontwerpafdeling van het stadsdeel en externe deskundigen.
Kaspori en Van Heeswijk hebben hier een praktijkmodel ontwikkeld voor een stedenbouwkundig proces waarbij buurtbewoners centraal staan. Kaspori spreekt van ‘inclusieve stedenbouw’: een ontwerpproces waarin complexe vraagstukken als stedelijke vernieuwing, buurtparticipatie, en praktijkeducatie worden betrokken.
Bemiddelaarsrol
SKOR