Kunstwerken

De Salon

De Salon
Margit Lukács en Persijn Broersen, De Salon (2009)
, De Salon (2009)
De Salon
Margit Lukács en Persijn Broersen, De Salon (2009)
, De Salon (2009)
Margit Lukács en Persijn Broersen kregen opdracht om voor woonzorgcentrum De Dilgt in Haren een kunstwerk te maken voor de ruimte nabij de entreehal. De ruimte heeft geen ramen. Daarom stelden de kunstenaars zich de opgave ‘uitzichten’ te creëren voor de bewoners.
Een videoscherm dat tegen de muur hangt trekt in ‘De Salon’ die Lukács en Broersen ontwierpen de meeste aandacht. Als een trompe l’oeil biedt het scherm uitzicht op een langzaam voorbijglijdend, rustiek landschap dat doet denken aan een zeventiende-eeuws schilderij. Het is een compilatie van Groningse stedelijke en landelijke vergezichten. Lukács en Broersen vroegen de bewoners van het woonzorgcentrum om hun meest dierbare herinneringen aan een mooi uitzicht te beschrijven. Deze plekken, veelal in de omgeving, werden vervolgens door de kunstenaars gefotografeerd. Door de beelden als coulissen achter elkaar te monteren, ontstaat een decor waarin de uiteenlopende, in werkelijkheid ver uit elkaar liggende landschappen tot één fictief landschap zijn gesmeed. Het resultaat is een illusionair landschap dat als in een droom de bewoners hun herinneringen en hun uitzicht teruggeeft.
Naast de uitzichten op het videoscherm biedt ‘De Salon’ een nieuw perspectivisch ‘uitzicht’ op de ruimte zelf. De lambriseringen zijn op zo’n manier geplaatst dat ze een optisch afwijkend perspectief creëren, dat nog eens wordt versterkt door het patroon op het behang. Daarnaast kun je via een tweetal spiegels, die op strategische plekken in de ruimte hangen, vanuit verschillen hoeken het videoscherm weerspiegeld zien.
Bemiddelaarsrol
SKOR