Kunstwerken

De Binnentuin

De Binnentuin
Rini Hurkmans, De Binnentuin (2010)
, De Binnentuin (2010)
De Binnentuin
Rini Hurkmans, De Binnentuin (2010)
, De Binnentuin (2010)
‘De Binnentuin’ van Rini Hurkmans (1954) is een installatie speciaal gemaakt voor de stilteruimte van het Regionaal Palliatief Centrum Cadenza. Cadenza richt zich op mensen die ongeneeslijk ziek zijn en hun naasten. In oktober 2008 opende de nieuwbouw van Cadenza haar deuren. Aan SKOR werd verzocht om mee te denken over een kunstproject dat de stilteruimte tot een bijzondere plek zou kunnen transformeren.
Hurkmans nam als vertrekpunt voor haar kunstwerk een doek dat als een vrijhangende sculptuur door de ruimte meandert. Het doek is op verschillende manieren open of dicht te schuiven. Op deze manier kan er een intieme plek worden gecreëerd, voor een groepsbijeenkomst, een goed gesprek of om je even terug te kunnen trekken. Hurkmans liet de ramen en deuren aanpassen en ook het meubilair is zorgvuldig door haar ontworpen of gekozen. ‘De Binnentuin’, zoals ze de ruimte heeft genoemd, komt uit op de tuin. Maar meer nog verwijst de titel naar de binnenwereld van elk individu.
Het doek is een patchwork van lapjes stof die overal vandaan komen. Er is zijde uit India, brokaat uit Syrië, gebatikt Afrikaans katoen van Nederlandse makelij en sobere weefsels uit Peru. Van al haar reizen neemt Hurkmans stoffen mee. Textiel speelt vaak een rol in liturgische en profane tradities, niet in het minst in de rituelen die een mensenleven articuleren: zoals een doopkleed, bruidsjurk of lijkwade. Maar textiel heeft ook een belangrijke functie als bescherming, tegen weersomstandigheden of de blik van anderen.
Bemiddelaarsrol
SKOR