Kunstwerken

Dak

Dak
Frederik Molenschot, Hotel Rijswijk (2008)
Rijswijkstraat, Amsterdam

Met dank aan: Stadsdeel Slotervaart, Koers Nieuw-West

Iris Dik, Advies & inhoudelijke coördinatie kunstprojecten, Dak (2010)
Dak
Frederik Molenschot, Dak, een thuis voor Daklozen, gravure in natuurstenen gevel (2010)
Poeldijkstraat, Amsterdam

Met dank aan: Heren 5 Architecten

Iris Dik, Advies & inhoudelijke coördinatie kunstprojecten, Dak (2010)
In 2007 werd de jonge ontwerper Frederik Molenschot door Woningcorporatie Stadgenoot geselecteerd voor een kunstopdracht bij de nieuwbouw van een thuis voor Daklozen. Parallel aan de bouw door Heren 5 Architecten ontwikkelde hij verschillende kunstuitingen in, aan en om het gebouw.
In de zomer van 2008 maakte hij de tunnelschildering in de Rijswijkstraat op basis van workshops met dak- en thuislozen. In helderwitte iconen, geschilderd op het ruwe beton is de speelse of ruige leefwereld van de bewoners verbeeld: een olifant op cowboylaarzen, een bewoner met zijn hond, handen die het vredeteken maken, een sleutel. Omdat de bewoners ‘hun’ kunstwerk goed in de gaten houden vertoont het na jaren nog geen spatje graffiti. Kort daarna werd een serie van drie robuuste Barbecues, in de vorm van kruiwagens opgeleverd met fraai uitgewerkte roosters. Als ze niet in gebruik zijn, worden de kruiwagens ‘gestald’ op het parkeerterrein en zijn ze daar als beeldengroep te bewonderen. In 2010 zijn, als een tatoeage in de huid van het gebouw, gravures in de natuurstenen gevel aangebracht. Universele symbolen van kracht, liefde en thuisgevoel, vormen een ritmisch beeldverhaal dat het gebouw een luchtige, dynamische uitstraling geeft. Een vierde onderdeel van deze kunstopdracht is de paraplutafel: een tafelblad balancerend aan de steel van een uitvergrote paraplu als ‘dak’ boven het hoofd.
Bemiddelaarsrol
Selectie kunstenaar en inhoudelijke begeleiding kunstenaar.
Procesbegeleiding van alle onderdelen van de kunstopdracht. Spil tussen de kunstenaar, architect, woningcorporatie, Amsterdams Fonds voor de Kunst, projectontwikkelaar, gemeente, aannemer, en de huurder HVO Querido. Interne en externe communicatie over het project.