DHAPS  (Digital Helpdesk Art & Public Space) is een digitale helpdesk voor opdrachtgeverschap van kunst in de publieke ruimte, ontwikkeld door Kenniscentrum LAPS van de Gerrit Rietveld Academie. DHAPS bevat praktische informatie in de vorm van een stappenplan. Hierin wordt uitgelegd en geïllustreerd hoe een kunstproject in opdracht tot stand komt en wat daarbij de mogelijkheden en valkuilen zijn. Ook biedt DHAPS een database waar opdrachtgevers professionele bemiddelaars van kunstprojecten in de publieke ruimte kunnen vinden. Daarnaast toont DHAPS een groot aantal voorbeelden van geslaagde kunstprojecten in Nederland. Uiteindelijk wil DHAPS een breed kennisplatform zijn voor kunst in de publieke ruimte in Nederland. Zo wil het een bijdrage leveren aan de verdere ontwikkeling van kunst in opdracht.

De urgentie voor een website voor de opdrachtgeving van kunst in de publieke ruimte is hoog. Institutionele kennisplatforms op dit gebied, zoals SKOR | Stichting Kunst en Openbare Ruimte en veel CBK’s, zijn opgeheven of wegbezuinigd. Hierdoor is er versnippering ontstaan in het veld van kunst en de publieke ruimte. Nederland heeft een rijke traditie als het gaat om openbaar toegankelijke kunstprojecten. DHAPS wil opdrachtgevers, bemiddelaars en kunstenaars helpen bij de totstandkoming van nieuwe projecten, met een eenvoudig te raadplegen website met informatie over standaardprocedures, profielen van bemiddelaars en projecten.

Op dit moment is Kenniscentrum LAPS (Lectoraat Art & Public Space) van de Gerrit Rietveld Academie bezig met het verder ontwikkelen van DHAPS 2.0. Deze versie van de website zal dezelfde praktische informatie bevatten over kunst in de publieke ruimte en zal tevens een platform zijn voor opdrachtgevers, bemiddelaars en kunstenaars om met elkaar in contact te treden en in discussie te gaan over kunst in de publieke ruimte.

In de projectenmap kunt u kunstprojecten vinden die in de publieke ruimte in Nederland zijn gerealiseerd. De map bestaat uit projecten die zijn gecoördineerd door professionele bemiddelaars, in opdracht zijn verricht door verschillende soorten opdrachtgevers of te vinden zijn in het archief van SKOR | Stichting Kunst en Openbare Ruimte. U kunt in de projectenmap onder andere zoeken op type project, type opdrachtgever, titel project, kunstenaar, jaartal, plaats en nog veel meer.

In de database met bemidde­laars kunnen vooral opdracht­­gevers, maar ook andere geïnteres­­seerden, profielen vinden van profes­sionele bemidde­laars van kunst­­projecten in de publieke ruimte.
De profielen bestaan uit de contact­­gegevens van de bemidde­laars en statements, waarin ze duidelijk maken wat zij opdracht­­gevers kunnen bieden. Daarbij tonen de bemiddelaars kunst­­projecten die zij in de publieke ruimte hebben gerealiseerd of in de nabije toekomst zullen afronden.

In het stappen­plan wordt uitgelegd hoe een kunsproject in de publieke ruimte tot stand komt en wat daarbij de mogelijk­heden en val­kuilen zijn. Deze hand­leiding is met name bedoeld voor opdracht­gevers, maar informeert verder iedereen die belang­stelling heeft. Ze heeft de vorm van een stappen­plan, door de tijd heen, waarbij geen strakke volgorde geldt. Elke stap staat voor een onderdeel, dat ergens in het proces een plek moet krijgen. En omdat het kunst­werk en de specifieke situatie altijd nieuw zijn, wordt elk project en elk proces ook ter plekke vorm gegeven.

Blog

29 . 3 . 2016
'Een beeldenpark in de winter'

Routes

Ontdek kunst in openbare ruimte en kies een van de routes van onze experts.

Blog

Bruisend Nederland

27/01/2016 door Niels van Maanen

Gevuld met gifgroen, troebel water, buiten gebruik tussen oktober en maart, of nog erger: liefdeloos gedegradeerd tot plantenbak. Als fontein heb je in Nederland een serieuze kans op een nogal mistroostig bestaan. Het enthousiasme voorafgaand aan de bouw van een fontein is vaak groot, maar na oplevering schiet het onderhoud er in de regel al snel bij in. In plaats van een plek voor meditatie, ontmoeting of verkoeling, is de gemiddelde Nederlandse fontein eerder een indicatie van ons weinig sensuele klimaat en de bestuurlijke desinteresse voor openbare ruimte. Dit besef lijkt nauwelijks door te dringen. Sterker nog, de afgelopen jaren worden in steeds meer Nederlandse steden bouwplannen gepresenteerd voor fonteinen die hun omgeving grootstedelijke allure en dynamiek moeten verschaffen. Nederland moet gaan bruisen.

De provincie Friesland spant wat fonteinofilie betreft de kroon. Daar wordt nu het project ‘Eleven Fountains’ uitgevoerd, een ambitieus citymarketinginitiatief naar aanleiding van de verkiezing van Leeuwarden tot Culturele Hoofdstad van Europa 2018. Het is de bedoeling dat er in elk van de elf Friese steden een fontein van ‘een internationaal aansprekende kunstenaar’ wordt gerealiseerd. De selectie van kunstenaars is nog niet geheel rond, maar onder de reeds bevestigde deelnemers bevinden zich onder meer Jaume Plensa, Lucy + Jorge Orta, Mark Dion, en jawel, Marina Abramović. Het verst gevorderd zijn de plannen van Plensa, die in Leeuwarden twee van zijn karakteristieke, geplette hoofden tegenover elkaar wil neerzetten. Kant-en-klaar werk, zou je in een slecht humeur verzuchten, ware het niet dat de zeven meter hoge kinderhoofden gedeeltelijk in mist gehuld zullen zijn. Plensa ‘zag nevels boven het Friese land,’ legde projectleider Anna Tilroe in het NRC uit. ‘Hij zei dat het water in Friesland uit de grond komt.’

Ook op het Rokin in Amsterdam, een straat die menigeen nu nog graag snel achter zich laat, maar die in de toekomst moet transformeren tot een lommerrijk onderdeel van de Rode Loper, zal binnenkort een monumentale fontein verrijzen. Rob Birza, Mark Manders en Jennifer Tee stuurden elk een ontwerp in en daaruit bleek dat het helemaal nog niet zo eenvoudig is om een geslaagde fontein te ontwerpen. Birza ontwierp een reusachtig, door drie andreaskruizen verlicht pierenbad met daarin vijf frivole sculpturen van typische Amsterdamse personages. Tee kwam op haar beurt met een elegant ontwerp voor twee ovale, gespiegelde fonteinen, gedecoreerd met keramieken reliëfs en een totempaal waarvan de significantie niet helemaal duidelijk werd. Het brave ontwerp van Mark Manders, dat door de jury tot winnaar werd gekozen, bestaat uit twee klassiek aandoende, bronzen hoofden op een natuurstenen sokkel. Een typische Manders, met als enig verschil dat er water uitsijpelt. Misschien was het nog niet zo’n gek idee geweest om de Amstel weer te laten stromen tussen de Dam en het Spui, zoals de rivier tot in de jaren dertig nog deed.

Water ruim de baan geven is nu juist wat Hans van Houwelingen in Leeuwarden heeft gedaan. Op een rotonde in de Vrijheidswijk realiseerde hij dit jaar een enorme jacuzzi, ‘Bad Bubble’. Het weldadig kolkende en borrelende bad – in alle naïviteit zou je haast denken dat er minstens twintig geagiteerde snoekbaarzen in rondzwemmen – is een vette knipoog naar alle troosteloze rotondekunst en fonteinen in Nederland. Nu maar hopen dat ‘Bad Bubble’ niet binnen een paar jaar is vol geplant met geraniums.

Ontwerp kunstfontein Rokin door Rob Birza.

Ontwerp kunstfontein Rokin door Jennifer Tee.

Ontwerp kunstfontein Rokin door Mark Manders.

‘Bad Bubble’ (2015) van Hans van Houwelingen

Het ontwerp van Jaume Plensa voor de fontein ‘Love’ in Leeuwarden.

Twitter Feed

Partners

partners_stroom partners_publiekgemaakt partners_open partners_mondriaanfonds partners_kunstenpunt partners_cultureelefgoedpartners_afk rietveld sandberg uva